Kirjoittaja Aihe: Saivartelija & tekijänoikeuslaki  (Luettu 29471 kertaa)

Beyond

  • Kamui
  • ***
  • Viestejä: 1 873
  • op HaX
Saivartelija & tekijänoikeuslaki
« : 02.04.2016 00:30:42 »
Saivartelijassa on useita ketjuja, joissa voi keskustella erinäisistä sarjoista. Viime aikoina ylläpidossa olemme havahtuneet siihen, että vaikka ketjujen aloitusviesteissä useimmiten on ollut ohjeet, millainen sisältö ketjuissa on suotavaa, on ilmennyt tapauksia, jotka ovat olleet tekijänoikeuslakien osalta kyseenalaisia. Olemme päättäneet tehdä osastolle ketjun, jossa selvennetään, millainen sisältö viesteissä on sallittua tai kiellettyä, jotta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin.

Milloin voin lähettää linkin, josta pääsee katsomaan tai lukemaan sarjaa?
- Jos sarjaa voi katsoa laillisista lähteistä, on tällaisen lähteen äärelle ohjaaminen täysin sallittua. Mikäli sarjalla on esimerkiksi virallinen Youtube-kanava tai sivusto, jolta sen seuraaminen ilmaiseksi on mahdollista, voi linkin postata Saivartelijaan huoletta. Myös tekijänoikeuslakeja kunnioittavien kolmansien osapuolien (esim. Yle Areena, Netflix jne.) luokse ohjaaminen käy. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mikäli tekijänoikeuden haltija saa julkaisustaan ansaitsemansa hyödyn, on linkin jakaminen Finissä täysin ok.

Tahtoisin kertoa ohjeen, jolla muutkin voisivat katsoa tai lukea sarjaa verkosta. Käykö tämä?
- Mikäli ohjeesi noudattaa tekijänoikeuslakeja. Kiellettyjä ovat ohjeet, jotka kannustavat sarjan seuraamiseen lähteistä, jotka eivät ole virallisia. Esimerkkejä tällaisista lähteistä ovat Youtube-kanavat, jotka ovat yksityisen käyttäjän hallussa, sivustot, jotka eivät maksa tekijänoikeusmaksuja jakamistaan sarjoista tai sivustot, jotka ohjaavat linkkien kautta edellä mainituille sivustoille.

Olen löytänyt sarjan, jota ei ole saatavilla suomeksi/englanniksi virallisesti. Saanko ohjata muut käännöksen äärelle?
- Suomen tekijänoikeuslain mukaan käännöksen tekeminen edellyttää aina alkuperäistekijän lupaa. Tämän lisäksi kääntäjällä on tekijänoikeus käännökseen. Jos teoksella on kustannussopimus, on myös huomioitava, että julkaisuoikeus kuuluu kustantamolle. Joissakin tapauksissa julkaisuoikeus koskee vain painettuja kirjoja, mutta osassa tapauksista myös sähköisen julkaisun tai äänikirjan julkaisun oikeudet kuuluvat kustantamoille. Ennen kuin jaat käännöksen, on sinun otettava selvää siitä, kuuluvatko käännösoikeudet tekijälle vai ovatko ne siirtyneet kustantamolle ja antaako käännösoikeuden haltija luvan käännökseen.

En ole varma, onko linkkini/vinkkini laillinen. Mitä teen?
- Jos olet epävarma, ota yhteys ylläpitoon ennen postaamista. Finin sääntöjen mukaan kaikista laittomien linkkien jakelusta ja laittomaan lataukseen liittyvistä kyselyistä sanktiona on varoitus.
Hellät sanat pilaavat ruman maailman,
johon tahdot kuulua ja tappaa Jumalan.