Huhhuh, nyt kyllä osui ja upposi. Törmäsin tähän tekstiin keskustelualuetta stalkkaamalla, ja nimi veti minua välittömästi puoleensa, koska "pidä itsesi miehenä" on aivan liian yleinen ja toisinaan aivan liian tuhoisa hokema. Aivan kuin miehuuteen ja miehisyyteen kuuluisi jotenkin olennaisena osana se, ettei anna tunteille valtaa ja onnistuu vähintäänkin säilyttämään tyynen ulkokuoren aina ja kaikkialla. Vaikkei itse tekstissä kenenkään sukupuolta mainitakaan, tulkitsin päähenkilön otsikon inspiroimana automaattisesti miespuoliseksi, ja siitä näkökulmasta tämä teksti osoittautui tarpeellisen virkistäväksi ja kantaaottavaksikin: ihmiset kokevat tuskaa ja kipua sukupuolesta riippumatta, ja osalla on koviakin paineita kätkeä se kaikki sisälleen.
Sydäntä raastaa tämän tekstin kipuilu ja vaiheilu: se, miten on niin kertakaikkisen paha olla, että se muistuu mieleen aina vain uudestaan, vaikka sitä yrittäisi järkeillä pois. Tässäkin tilanteessa kaikki on kai näennäisen hyvin, ulkoiset puitteet kunnossa, mutta sisäinen tuska ei kuitenkaan anna rauhaa.
Kaikkein surullisinta on se, miten päähenkilö kokee tarvetta hillitä tunteensa jopa yksin ollessaan, kasvojen ilmeestä lähtien. En voi olla miettimättä, onko se yhteiskunnan opettama tapa ja jopa velvollisuus - piilottaa ahdistus ja masennus, koska niistähän miehet eivät mukamas kärsi. Voi että. Tämä käy suoraan sydämeen:
Se on irvokas näky, mutta saat ilmeesi hallintaan. Hetkeksi, sillä taistelet seuraavat minuutit kasvosi tylyksi. Vaikka olet yksin, mutta sinulle se on myös tunteiden kanssa tappelua. Niin kauan kuin hallitset ulkokuoren, sisinkin pysyy sisällä.
Tässä on myös tosi tunnistettavaa ja samaistuttavaa se, että kunhan ulkokuori on kasassa ja vailla säröjä, pysyy sisinkin sisällä. Se tuntuu olevan tosi yleinen ajattelu- ja toimintatapa, vaikka todellisuudessa tunteiden näyttäminen ja avoin kommunikaatio voisi olla hedelmällisempää.
Pidän kovasti siitä ratkaisusta, että kertoja on sinä-muotoinen. Siitä tulee tietynlainen universaaliuden fiilis; sellainen, että tällaisten ongelmien kanssa saattaa kamppailla monikin ihminen, mutta joku kuitenkin näkee ja ymmärtää. Toisaalta on mielenkiintoista leikitellä myös sillä ajatuksella, että
kertoja olisikin se, joka käskee päähenkilöä pitämään itsensä miehenä!
Onpa vaikuttava teksti, kiitos!
-Walle