iitta, oon vähän tulessa tänä ficin kanssa, haluan sen ulos päästäni ennen kuin ajatukseni siirtyvät taas ihan muihin asioihin. Niin harvoin saan moniosaista ficciä valmiiksi. Minäkin olen melkoinen historiafriikki, ja otan nyt kaiken irti siitä kun saan hekomoida 20-luvun hengessä, kun tavallisesti pysyttelen Viktoriaanisessa ajassa Holmes-ficcieni kanssa. Voi, voi, ja luota minuun, Bingo on oikeasti ainakin kirjoissa aivan mahdottoman ihana. Ja niin, sellaiseksi minä muuten Bettyn kuvittelenkin, että persoonallisuus korvaa sen mikä kauneudesta puuttuu.
On mulla nykyään kyllä ihan oikolukuohjelmakin, mutta olen ehkä vähän laiska löytämään kaikki typot, korjailen niitä aina sitä mukaan kun löydän niitä. Voisin käyttää betaa, mutta minusta on vähän ihmisen arvoa alentavaa käyttää jotakuta ilmaisena kirjoitusvirheiden korjaajana, varsinkin kun en välttämättä halua keskeneräiseen työhön sekavia ajatuksiani entistään sotkevia mielipieteitä.
Ja todellakin, ristiinpukeutuvaa Bettyä! Hell yeah! Vähän niinkuin siinä venäläisessä Sherlock Holmes-leffassa, jossa Holmes ja Watson ovat naisia ja naamioituvat miehiksi päästäkseen herrojen klubille. Tästä sen idean sain (ja jos et usko että tämä elokuva on olemassa, niin linkit youtubeen on
tässä ja
tässä.)
Richard P. Little, tuttavallisemmin ”Bingo”, vierailikin siitä eteenpäin lähes joka päivä, aina vaivoiksi asti. Ensimmäisenä päivänä tuon epäonnekkaan klubireissun jälkeen hän saapui Brinkley Courtiin sellaista vuorta keltaisia ruusuja kantaen, ettei miestä ollenkaan nähnyt kukkien takaa.
Anteeksiantoanne anellen, rakkain Beatrice.
Lämpimin terveisin, sinun,
Richard
XOXONäin hempeästi pyöreällä käsialalla luki kukkien kortissa. Dahlia Travers oli ollut kummissaan etsiessään kaikille kukkasille omaa maljakkoa. Seuraavan viikon talossa oli melkein joka huoneessa kimppu keltaisia ruusuja, ja Bingo kieltäytyi olemaan tuomatta lisää ennen kuin Betty todella antaisi käytöksensä anteeksi.
”Lopeta nyt tuollainen hölmöily Bingo, johan tässä saa koko kylä väärän käsityksen aikeistasi”, Betty oli pyöritellyt silmiään ruusuille, seuraavana päivänä gerberoille, sitä seuraavana auringonkukille ja siitä seuraavana liljoille ja koko kukkakaupan sisällölle. Herra ja rouva Travers olivat tunteneet Bingo Littlen yhtä kauan kuin Bettynkin, olivathan he kaksi lapsuuden rakkaita ystäviä, eivätkä he liioin innostuneet miehen tempauksista, mutta samaa ei voi sanoa kaikista neiti Woosterin sukulaisista. Jos Agatha Gregson, suvun hirmu, saisi tietää Bingon kantavan sylintäydeltä kukkia Bettylle, saattaisi kirkon kellot vielä väkisin kilkattaa. Ja Betty ei missään nimessä, ei tässä eikä seuraavassa elämässä, halunnut kahlehtia itseään Bingoon. Sehän olisi ollut täysin naurettavaa.
Koska neiti Woosterin kiinnostus herra Littleä kohtaan oli ilmiselvän vähäinen, hän nojautui yhä vain enemmän tätinsä hovimestarin kykyihin keksiä kohteliaita tekosyitä miksei hän juuri tänään voinut tulla teatteriin tai elokuviin loukkaamatta kuitenkaan raasun tunteita. Bettyllä kun ei kuitenkaan ollut syytä tai halua loukata Bingoa yhtään sen enempää kuin oli tarpeen, kyseessä oli vain pyrkimys karisuttaa lemmenkipeä miespolo pois jalasta roikkumasta. Pian se tuuli kääntyy ja Bingo iskee silmänsä johonkin toiseen. Niin siinä aina käy, ensin hän aiheuttaa jollekulle neidolle, useimmiten Bettylle, yhtä sun toista harmia, on rakastuvinaan tulisesti ja kyllästyy ennen jalkapalloliigan seuraavaa matsia.
Mikään ei olisi voinut miellyttää Jeevesiä enempää kuin neiti Woosterin auttaminen, vaikka se tarkoittikin myöhään valvottuja öitä ja aikatauluongelmia huushollaamisesta. Tip-top-kunnosta kun ei voi tinkiä, se ei käy luonnolle.
Yhtenä päivänä Jeeves avusti valheellisessa flunssassa, joka piti herra Littlen useamman päivän loitolla, sittemmin neiti Woosterille kehkeytyi tyhjästä migreeni ja heikko verenpaine, kera heikkojen nilkkojen, ettei suinkaan hän jaksanut lähteä iltaa viettämään. Kun kaikki sairaudet ja vaivat oli käyty huolellisesti läpi siirryttiin muka ranskan kielen harjoituksiin tai määrätietoiseen villapaidan neulomisen, vaikka tosiasiassa Betty ei osannut pitää puikkoa kädessään puhkomatta jonkun silmää.
Niin kauan kuin herra ja rouva Travers olivat talossa, ja miksi eivät olisi olleet, Jeevesin oli kuitenkin vielä helppo muistaa asioiden oikea tärkeysjärjestys, huolimatta siitä miten paljon hän heidän sukulaistyttönsä eteen teki. Sinä päivänä kuitenkin kun Dahlia Travers sai päähänsä raahata miehensä rannikolle kokonaiseksi kahdeksi viikoksi ystävättärensä rantamökkiin vierailulle Jeevesin mieltymykset todella järisivät juuriaan myöten.
Ei hän toki sanonut sanaakaan vastaan emäntänsä pyytäessä hovimestariaan liittymään seuraan, mutta samaan aikaan hänen rintakehäänsä poltti kuuma liekki ontoksi. Taloon jäisi tietysti koko muu palvelusväki, eikä ollut minkäänlaista loogista syytä miksei Jeeves olisi voinut luottaa neiti Woosteria heidän käsiinsä. Ero oli kuitenkin riipivä, vaikka Jeeves peitti mielenliikkeensä taiten.
Toki hän harkitsi sanan vaihtamista neiti Woosterin kanssa – hyvästijätön ja uuden tapaamisen merkeissä ehkä, mutta se olisi ollut sopimatonta. Kypsymättömät ja lapselliset piiat olisivat löytäneet sellaisesta hempeilystä pelkkää vauhtia juorujensa pauhaavaan vesimyllyyn. Mieluummin Jeeves teki niin kuin hänen kunniallinen omatuntonsa käski, ohittaen sydämensä kirkuvan vastalauseen.
Jokainen päivä rantamökissä oli yhtä piinaa. Se oli hiekkaisten lakanoiden tuulettamista, auringonpaahteisia iltapäiviä ja hikisiä loppukesän öitä. Se oli valkoista vaniljajäätelöä, joka ei maistunut millekään, se oli viileää merivettä, joka ei virkistänyt uimaria laisinkaan. Jeeves ei ollut koskaan aikaisemmin löytänyt itseään vastaavasta melankolian alhaisimmasta alhosta. Hänen ei edes tehnyt mieli syödä.
”Reggie! Mikä sattuma, mitäpä toveri!” kuului iloisen hekottava tervehdys Jeevesin takaa, joka ei voinut kuulua kenellekään muulle kuin Junior Ganymede-klubin baarimikolle. Syystä tai toisesta tuttujen kasvojen näkeminen pisti enemmän rintaa kuin vain ulapan tuijottaminen vaitonaisena kiveltä.
”Päivää, Alan”, Jeeves vastasi nousematta ylös kiveltään, jossa hän istui vaaleansinisen pyyhkeen päällä ihmetellen auringonpaistetta. Hikinoro valui tumman knallinreunaa pitkin otsalle.
”Onko vuosiloman aika, vaiko herrasväkeäkö olet täällä justeeraamassa?” Alan kysyi ottaen vapauden istua alas. Mies oli punakka ja helteestä märkä. Jeeves käänsi katseensa jaloissaan oleviin pikkukiviin.
”Herra ja rouva Travers koettavat onneaan kalastuksen suhteen. Sillä välin minun on aikaa valmistaa illallinen”, hän sanoi asteen verran hiljempaa kuin Reginald Jeevesille oli tyypillistä. Se jos mikä herätti baarimikossa huolenkipinän.
”Eikös tänään syö kala kehnosti, kun on niin paahtavan kuuma?” Alan kysyi etsien toverinsa kasvoilta jonkinlaista sanatonta vastausta.
”Ei syö, ei”, Jeeves huokaisi syvään, poimien maasta valkoisen kiven vain heittääkseen sen sylen päähän.
”Hmm. Reggie, hyvä ystävä, näen ettet voi aivan hyvin. Ovatko Traversit liian ankaraa väkeä? En ole koskaan kuullut heistä pahaa sanaa, muuta kuin että herra Travers kuulemma uhkasi viime talvena ampua haulin herra Bassetin takamukseen hävittyään huutokaupassa hopealautasen.”
Jeeves antoi itselleen luvan naurahtaa. Tuo olikin varmasti se uutinen, minkä takia herra Basset ja herra Travers olivat jostain syystä muistuttaneet häntä jostakin toisiinsa liittyvästä, kun hän oli ensikertaa kuullut tulevan isäntänsä nimen. Itse asiassa nyt Jeeves saattoi tarkasti muistaakin kyseisen artikkelin paikallislehdestä, jossa oli ollut ihan kuvakin kaupungin suurimman antiikkihuutokaupan välikohtauksesta, jossa kaksi viiksekästä ja pyöreää miestä oli pistänyt melkoisen teatterin pystyyn saadakseen hyppysiinsä vallan mitättömän kermakon aluslautasen.
”Päinvastoin, herra ja rouva ovat sanoin kuvaamattoman anteliaita ja pitkämielisiä. En olisi parempaa paikkaa voinut toivoakaan, mieltymyksistäni viis”, Jeeves kertoi täysin totuudenmukaisesti, silti ilman iloa tai tyyneyttä äänessään, painaen mieluummin katseensa taas pois kuin peitelläkseen mielenliikahduksiaan, jotka kurkistelivat naamion takaa kuin varkain.
”Miksi sitten murjotat kuin maasi myyneenä? Veikkasitko laukkaradalla väärää hevosta? Se jos mikä olisi uutta”, Alan kysyi nyt entistä hämmentyneempänä taputtaen ystäväänsä olalle vain havaitakseen hänen värähtävän kosketusta. Sitten baarimikolla välähti, ja räiskyvästi välähtikin. Hän repesi taas sellaiseen virneeseen, että kultahampaat kimmelsivät auringossa.
”Oh. Ooh. Oh-hoh”, Alan nauroi kumeasti kuin bassorumpu. ”Ongelmasi on
nainen, eikö? Eikö olekin? Voi Reggie, sinä kaikista ihmisistä! No, niin käy paremmillekin”, hän hekotti pyyhkien naurunkyyneltä silmästään.
”En toki myöntänyt mitään”, Jeeves murahti vaihtaen muutaman terävän katseen.
”Paitsi, että lemmen liekit tuntee, jos niissä on kerrankin itseään korventanut. Mutta miksi on mielesi maassa, käskikö neito sinut matkoihisi? Jos niin on, niin eipä ole kovin järkevä tyttö alun alkaenkaan.”
Eihän nyt kukaan vähänkään ymmärtämiskykyinen nuori neitokainen käännyttäisi Jeevesin kaltaista miestä kannoiltaan. Huonommankin seuralaisen voisi valita ja Jeevesistä saisi kuka tahansa vertaisensa puolison.
”Alan, ethän sano poikkipuolista sanaa, tai en voi taata rauhallisuuttani. En ole... ” Jeeves pidätti henkeään. ”En ole aivan oma itseni”, Jeeves puuskaisi tasaten äkkiä rivakaksi käynyttä hengitystään. Pelkkä ajatuskin, että joku, kuka tahansa, vaikka mukava ja harmiton Alan sanoisi edes leikillään jotain tahditonta neiti Woosterista... voi tosiaan! Sellainen herätti miehessä tuntemattomia väristyksiä. Jeeves ei tosiaan tuntenut tätä intohimoista olentoa, joka puhui hänen suullaan ja pisti sydämen sykkimään kahta kauheammin.
”Tai päinvastoin, juuri nyt olet niin oma itsesi kuin voit vain tässä elämässä olla. Lempi tekee ihmeitä sielulle”, Alan jatkoi nauruaan mutta vakavoitui: ”Mutta toveri, mistä kiikastaa, kerro toki?”
Jeeves veti henkeä uudemman kerran syvään. Tuulikin oli tyyntynyt ja pelkässä liivissäkin oli kuuma. Jeeves kaivoi sylistään takkinsa povitaskusta pienen sametilla päällystetyn rasian, se oli tuskin kahta tikkuaskia isompi. Hän avasi sen, ja sisällä, valkoisella tyynyllä lepäsi vaatimattoman simppeli, mutta kaunis sormuspari, toiseen oli upotettu kolme kappaletta pieniä säännöllisiä timantteja. Baarimikko-Alan otti pienen aarteen suureen käteensä ja koskematta arvoesineisiin vilkaisi sitä kaikilta puolilta päivän valossa lukien sisäreunaan kirjatun kaiverruksen
”Reginald & Beatrice”. Naisen nimi oli Alanillekin tuttu, joten hän naurahti nyt ymmärtäväisempänä. Kuka muu Beatrice se voisi olla kuin Beatrice Wooster, ja Woosterit olivat tietenkin yläluokkaa ja naivat vain vertaisiaan.
”Säästin palkastani yli puolet tätä varten. En tiedä mikä minuun meni”, Jeeves parahti epätoivoisempana kuin saattoi muistaa koskaan olleensa. Oli suorastaan yltiöromanttista hekumoida halvoista rakkaustarinoista tutuissa kuvitelmissa, säästäen rahaa leikitellen kihlojen ostamisen ajatuksella. Oli myös ollut kaikessa vähäjärkisyydessään lohdullista piipahtaa tilaisuuden tullen kultasepänliikkeessä sovittamassa ja arvottamassa kymmeniä eri sormusvaihtoehtoja ja viimein pyytää rengasta kiertämään tuon epäonnisen kaiverruksen. Mutta eihän hän, Reginald Jeeves, mies täysissä ruumiin ja sielun voimissaan, voinut tosissaan edes unelmoida kysyvänsä neiti Woosterilta sitä mitä hänen sydämensä eniten toivoi.
”Voi Reggie. Vai on järkesi riistänyt oikea
lady. Ymmärrettävän ongelmallista”, Alan myönsi napsauttaen sormusrasian näine hyvineen kiinni, katsoen ystäväänsä nyt terävin silmin. Jeevesistä tuntui kuin pitkään hänen sisällään ollut solmu olisi kiristynyt entistä kireämmälle sykkyrälle.
”En voi tarjota mitään mitä hän odottaa ja ansaitsee. Ja hyvä Alan, tiedän ettei neiti Wooster toivo avioliittoa”, Jeeves puntaroi haudaten hiestä märät kasvonsa käsiinsä toivoen, että osaisi itkeä. Mutta eihän hän ollut itkenyt niin pitkään kuin jaksoi muistaa.
”No niinhän ne naiset aina sanovat”, Alan toppuutteli taputtaen Jeevesin olkaa rohkaisevasti. ”Mistä tiedät mitään mitä tämä nuori neiti Wooster toivoo, jos et ole valmis koettamaan. Saatat yllättyä.”
”Tai teen itsestäni narrin. En voi tahrata neiti Woosterin mainetta, ei kukaan hänen suvustaan katsoisi sellaista liittoa suopeasti”, Jeeves puisteli päätään kauhuissaan miettien minkälaiseen häpeään saattaisi hänelle nyt niin rakkaan sinisilmäisen neidin, jos hän jonkun kohtalonoikun takia suostuisikin kosintaan. Olisi selvää, ettei rouva Travers tai herra Travers sen paremmin katsoisi asian laitaa ruusunpunaisten lasien lävitse, puhumattakaan rouva Gregsonista. Seka-avioliiton takia Betty Wooster varmasti pyyhittäisiin herra Willoughby Woosterin testamentista, ja hän oli Bettyn sukulaisista se, joka rahoitti hänen koko elämänsä. Avioliitto Jeevesin kanssa ei ainoastaan tuomitsisi neiti Woosteria sukulaistensa ylenkatseelle, mutta myös rahattomuudelle ja mahdollisesti kodittomuudelle, sillä hovimestarina Jeevesillä ei ollut osoittaa rouvalleen edes omaa asuntoa.
”Äh, Reg, hyvä mies, ajattelet tätä aivan väärästä vinkkelistä veikkoseni”, Alan tyynnytteli kuin olisi voinut lukea toverinsa sanattomat ajatukset. Toki ne olivat hänenkin mielessään jo käyneet, mutta toisin kuin pahimpia piruja seinille maalaava Jeeves, hän monenmoista nähneenä baarimikkona tiesi myös miten monet hienotkin herrat nykyisin naivat piikoja ja nuoret leskirouvat avioituivat puutarhuriensa kanssa. Hovimestari ja hieno nainen, ei mikään ole mahdotonta! Riittäisi vain jos Jeeves uskoisi sen, sillä mihin Jeeves uskoo, se myös tapahtuu niin.
Alan laittoi sormusrasian takaisin Jeevesin käteen ja painoi sormet sen ympärille luottavaisesti hymyillen.
”Ota korusi ja hyppää surman suuhun. Vai katsotko mieluummin kun joku muu vie valittusi nenäsi edestä?” hän kysyi jättäen Jeevesin sanattomaksi.