Kirjoittaja Aihe: Rautanaamio: Aurinkokuninkaan marionetti, K-11 (Louis XIV / mlle de la Valliére)  (Luettu 3875 kertaa)

Glorisablet

  • vampyyritar
  • ***
  • Viestejä: 792
Fandom: Rautanaamio (1976)
Title: Aurinkokuninkaan marionetti
Author: Lavinia
Beta: Ciffie
Pairing: Louis XIV/mademoiselle de la Valliére
Rating: K-11
Genres: historiallinen draama, one-shot
Disclaimer: en omista elokuvaa enkä kirjaa
Warnings: barokkia, röyhelöitä, ruusukkeita ja kimallusta
Summary: Louise tiesi hänen ja muiden hovinaisten olevan hallitsijalle pelkkiä hovitanssien monimutkaisten askelkuvioiden tahtiin pyörähteleviä marionetteja, joilla kuningas leikkisi kunnes kyllästyisi löydettyään entistä hurmaavamman lelun.

A/N: Ficci pohjautuu Mike Newellsin ohjaamaan vuoden 1976 Rautanaamioon, joka mukailee Alexandre Dumas’s Muskettisoturien viimeisiä urotekoja (julkaistu myös nimillä Louise de la Valliére ja Bragelonnen varakreivi). Elokuva ei ole juurikaan uskollinen alkuperäiselle romaanille, mutta pidän sitä henkilökohtaisella tasolla vuoden 1998 versiota parempana taitavien näyttelijöiden ja aivan ihanien pukujen ansiosta. :P





Aurinkokuninkaan marionetti


Livreepukuiset lakeijat lakaisivat pikaisesti hiekoittuneen pelikentän sillä aikaa kun kuningas valitsi itselleen krokettimailaa. Fontainebleun palatsissa oleskeleva hoviväki oli kokoontunut leskikuningatarta myöten seuraamaan kuningas Louis XIV:n kroketinpeluuta. Tähän mennessä kuningas oli taitavana pelaajana voittanut jokaisen pelin. Viimeinenkin lyönti osui maaliin saaden silkeissään, pitseissään ja nauhoissaan koreilevan hoviväen osoittamaan suosiotaan aplodien ja ihastuneiden huudahdusten muodossa. Louis kumarsi sirosti viehättävimpien hovinaisten suuntaan ottaen ruusukkein ja värjätyin strutsinsulin koristellun leveälierisen hatun hetkeksi päästään. Hän hymyili mairean itsetietoisesti eräälle keikarimaiselle hovimiehelle, joka seisoskeli pelikentällä kaikessa koreudessaan nojaten mailaansa.

“Pankaa paremmaksi, Montfleury - jos pystytte”, nuori kuningas letkautti.

“Jos uskallatte”, muuan chevalier tuhahti niin hiljaa, etteivät kuningas Louis ja hänen innokkaimmat liehittelijänsä kuulleet.

“Ja kuuntelisin siitä hyvästä kiukuttelua?” Montfleury tuhahti. “Ei, lyön kunnolla pieleen.”

Peli oli saanut kuninkaan kasvot kuumottamaan kevyesti, joten hän taputteli kevyesti kasvojaan hienolla pitsinenäliinallaan. Hänen takanaan seisova neito kiinnitti melkein heti hänen kaltaisensa naistenmiehen huomion. Mademoiselle de la Valliére ja muut hovinaiset loivat häveliäästi pitkäripsisten silmiensä katseen maahan tehdessään syvän hoviniiauksen. Louis sipaisi nenäliinallaan tutkiskelevasti Louise de la Valliéren kasvoja. Hän kohdisti syvänruskeat silmänsä häkeltyneisiin ja kuulaisiin kasvoihin, joita hallitsivat jadenvihreät mantelinmuotoiset silmät. Yksinkertaisesta leningistään huolimatta mademoiselle de la Valliére oli yhtä nuori ja kasteenraikas kuin kevään hengetär. Näinkin vaillinaiseksi jäävä huomio näytti hämmentävän mademoisellea. Kuningas Louisin mielestä tuollainen siveellinen kainous oli kerrassaan suloista.

Korokkeella istuva kuningataräiti suipisti paheksuvasti ohentuneita huuliaan mademoiselle de la Valliérelle. “Miten avoimesti de la Valliére liehitteleekään miestänne, madame”, leskikuningatar tuhahti.

“Ja miten avoimesti poikanne yllyttää häntä siihen, madame”, kuningatar Maria Teresia virkkoi ivallisesti takaisin.

Maria Teresialla - syntyjään Espanjan infantalla - ei ollut suurenmoisia ulkonäöllisiä avuja. Elämä oli alkanut syövyttää ryppyjen aihioita kuningattaren suupieliin ja valvottujen öiden siristämien silmien ulkonurkkiin. Synnytykset olivat tukevoittaneet lyhyen naisen melkein pönäkäksi ennen aikojaan. Kuitenkaan aika ei ollut rapisuttanut kokonaan yli kuusikymmentävuotiasta leskikuningatarta, jossa oli yhä jäljellä hurmaavuutta, eloisuutta ja sievyyttä. Leskikuningattaresta huomasi yhä hänen olleen melkein viisikymmentävuotiaana nykyistä kuningatarta hehkeämpi ilmestys.

Montfleury oli harkitsevinaan lyöntiään, vaikka pallo sinkosi mahdollisimman kauas maalisalosta. Hän väläytti harmistuneen hymyn kuninkaalle.

“Mikä sääli!” kuningas pahoitteli naurahtaen, jolloin hoviväki kiirehti seuraamaan hänen esimerkkiään paistatellakseen nousevan ja kirkkaan auringon loiston sokaisevuudessa.

Louise de la Valliére oli tietoinen leskikuningattaren paheksunnasta ja hovin siipeilijöiden heränneestä uteliaisuudesta. Hän olisi halunnut livahtaa tiehensä, kadota omaan turvalliseen maailmaansa, ellei kuningas olisi johdattanut häntä pelikentälle. Kuningas ojensi neidolle nauhoin koristellun krokettimailan ja asettui hänen vierelleen ohjaamaan lyöntiä. Maaliin aseteltu kello kilisi pallon osuessa. Pelaajat ja muu hoviväki taputtivat mademoiselle de la Valliéren onnistumiselle. Louise oli jähmettyä niille sijoilleen, mutta kuningas viittasi häntä tulemaan lähemmäs niiaamaan kuningattarelle ja leskikuningattarelle. Hänen Majesteettinsa hymyili vahingoniloisesti kuninkaallisten naisten happamille ilmeille.

“Fouguet!” kuningas tervehti huomatessaan rahaministerinsä Nicholas Fouguet’n harppovan luokseen. “Olette myöhässä, jos aiotte liittyä peliin. Löysimme jo muuta ajanvietettä.” Hallitsija katsahti merkitsevästi kädet ristissä seisovaan Louiseen.

“Haluaisin puhua kanssanne kahden kesken, Teidän Majesteettinne”, Fouguet sanoi jäykästi. “Asia on kiireellinen.”

“Miten ikävä olettekaan”, majesteetti venytti nyrpeästi. “Ette kysyneet miten peli päättyi.”

Kuningas nosti hattua vaimolleen ja äidilleen.

“Pelasitte varmaan yhtä hyvin kuin aina”, Fouguet kiirehti mielistelemään.

“Voitimme jokaisen pelin”, kuningas alentui vastaamaan, vaikka hänen voittonsa oli ollut itsestään selvää.

Louisin ajatukset olivat hänen vierellään astelevassa neidossa, jonka kampauksen korkkiruuvikiharat liehuivat kevyesti tuulessa. “Tulkaa myöhemmin huoneeseemme”, Louis sanoi painokkaasti. “Paljon myöhemmin.”

Hoviväki lähti kentältä seuraten kuningatarta ja mustiin pukeutunutta leskikuningatarta.

“Miten voitte sietää tuollaista nöyryytystä?” Anna Itävaltalainen tivasi miniältään.

Mutta Maria Teresia löyhytteli tyynesti viuhkaansa. “Helposti jos se pitää hänet pois minun vuoteestani.”

“Maalaistallukan kanssa?” leskikuningatar kauhisteli. “Mikä lumppu.”

“Ette ole ainoa joka on vihainen. Katsokaa Fouguet’a!”

Arvoisa rahaministeri näytti jopa kaukaa katsottuna nyrpeältä, koska hallitsija ei ollut kiinnostunut tämän kiireellisestä asiasta.

“Kuinka niin?”

“Koska meidän Louisimme otti palkintonsa”, Maria Teresia letkautti korostaen halveksuvaa kädenliikettään viuhkan huitaisulla. Kuninkaallisen aviomiehen uskottomuus oli ehtinyt tulla aviovuosien aikana tutuksi kuningattarelle, eikä aurinkokuninkaan loistokkuus kyennyt tuomaan valoa koleanharmaaseen järkiavioliittoon. Pikku de la Valliére oli vain nuoren hallitsijan vasta löydetty leikkikalu, jonka Louis oli poiminut hovineitojen rivistöstä.

Mademoiselle de la Valliére seurasi kuningasta tämän makuuhuoneeseen vielä vastahakoisemmin kuin pelikentälle. Neito olisi halunnut kaikota Louisin seurasta, mutta moinen käytös ei tullut missään tapauksessa kysymykseen. Hovin vastenmielisimmät persoonat saivat kuiskutella ja arvioida pikku mademoisellen päästä varpaisiin, sillä hoviväki ja Louise olivat syntyneet täyttämään hallitsijansa pienimmätkin toiveet. Niinpä tyttö seisoi kuninkaan tarkasteltavana keskellä avaraa ja ylenpalttista huonetta. Kupera katto värikkäine jumalineen ja enkeleineen kohosi hyvin korkealla massiivisine kristallikruunuineen. Kamaripalvelijat seisoivat suuren takan edessä sulautuneena lähes kokonaan roosan, kullan ja purppuranpunan sävyttämään huoneeseen.

Louis ojensi korean takkinsa ja hattunsa palvelijoille. “Erinomaista, mutta meidän pitää hankkia hänelle uudet vaatteet”, kuningas Louis ajatteli ääneen aivan kuin hän, Louise olisi ollut pelkkä nukke.

“Teidän Majesteettinne on liian ystävällinen”, Louise pakottautui sopertamaan, vaikka kuninkaan kiinnostus ei ollut hänelle mieleen.

“En suinkaan.” Kuningas kierteli huoneessa. “On sääli kätkeä tuollaiset avut. Tarvitsette niille sopivia vaatteita, jotka antavat esimakua paratiisista. Miksi ujostelette?” Louis ihmetteli. “Tiedätte jo, että antaisin teille mitä tahansa. Pyytäkää vain.”

Hänen Majesteettinsa esitti turhaan kysymyksensä, sillä vastaus oli ilmiselvä. Totta kai häntä ujostutti kun hallitsija kierteli tuolla tavoin hänen lähettyvillään riisuen häntä tummalla katseellaan. Moni hovineito olisi kuitenkin halunnut olla Louise de la Valliéren paikalla nauttimassa armollisen hallitsijan suosiosta. Ranskan nuoren kuninkaan ulkonäköä ei kehuttu turhaan, sillä Louis XIV oli salskeuden ja puoleensavetävyyden ilmentymä. Tummaan suklaaseen taittava kiharrettu peruukki korosti kuninkaan vaalean ihon tasaisuutta ja koristeellisen yksityiskohtaisen hoviasun harkittu leikkaus suorastaan imarteli majesteetin pitkää ja solakkaa vartaloa. Tanssilla ja muilla ruumiillisilla harrasteilla oli luonnollisesti vaikutusta hallitsijan norjaan edustavuuteen…

Jadesilmät laajenivat ennestään. “En olettaisi…”, Louise sanoi.

“Odotan teidän olettavan.”

Kamaripalvelijat, jotka seurasivat tarkkaavaisina tilannetta, huomasivat että oli aika jättää Hänen Majesteettinsa ja arkaa metsäkaurista muistuttava hovineito kahden kesken.

“Olettakaa liikaa. Enemmän kuin mitä voin tarjota”, Louis virkkoi silkkisesti. “Se on oleva tuskani ja iloni. Sellainen on rakkauden peli.”

“Pelkään etten ikinä opi sääntöjä.”

“Höpsis. Minä opetan. Esimerkiksi kun annan teille kalliita lahjoja, älkää näyttäkö heti iloanne, vaan mököttäkää hetki ikään kuin olisitte pettynyt.”

Tyttö ei oikein käsittänyt miksi ihailua ja palvonnan muotoja rakastava monarkki kehotti häntä käyttäytymään tuolla tavalla. “Mutta sehän loukkaisi tunteitanne, Sire.”

“Niin. Alatte ymmärtää”, kuningas Louis sanoi aavistuksen terävään sävyyn, mutta polvistui neidon jalkojen juureen ja tarttui hänen hameenhelmaansa. “Silloin matelen edessänne näin ja rukoilen anteeksiantoanne.”

Louise säpsähti tuntiessaan kuninkaan hienostuneen käden hipaisevan ohimennen polveaan ja yläreittään, vaikka hänellä oli useita alushameita, joiden olisi kaiken järjen mukaan pitänyt laimentaa kosketusta. Ei. Yksi ainoa hipaisu sai hänen hermonsa pingottumaan epämiellyttävästi. Kuninkaan syvältä kumpuava nauru paljasti mairittelevasti helmenvalkoisen ja suoran hammasrivistön lisäten Louisen hermostuneisuutta. “Teidän Majesteettinne”, hän toisti.

Lopulta Louis nousi ojentautuen täyteen pituuteensa. Verkkaisuus korosti sitä että hän, kuningas tekin niin kuin halusi eikä muilla ollut sananvaltaa. Silti neito luuli tai rohkeni toivomaan että hallitsijan nopeasti herännyt kiinnostus lopahtaisi näinkin varhaisessa vaiheessa. Mitättömien kuolevaisten toiveilla oli tapana valua tyhjiöön; olisihan hänen pitänyt muistaa kuninkaan saavan lähes aina haluamansa. Sinne tänne otetut kopisevat askeleet osoittautuivat turhaksi kiertelyksi. Kuningas ei ollut antanut toistaiseksi hänelle lupaa poistua.

Hento, liljanvalkoinen käsi heilutteli tiuhaan tahtiin viuhkaa. Välillä hänen toinen tärisevä kätensä karkasi kaulan seudulle sormeilemaan ja pyörittelemään helminauhaan pujotettuja helmiä. Leveä katosvuode hallitsi makuukamarin takaosaa koristeellisen uhkaavana. Louise nieleksi. Kuningas seisoi niin lähellä häntä, että heidän vartalonsa melkein hipaisivat toisiaan... Viuhka toi vain vähän etäisyyttä… Ovelta kuuluva koputus ja askeleet saattoivat tarjota mahdollisuuden livahtaa karkuun hallitsijalta. Ainakin siinä tapauksessa jos jollakin olisi tärkeää ja kiireellistä asiaa Hänen Majesteetilleen.

“Ovi”, Louise lausahti toiveikkaana.

“He menevät kyllä pois, sillä he tietävät minun haluavan nauttia rauhassa teidän seurastanne, sulottareni”, kuningas virkkoi hunajaiseen sävyyn.

Tyttö tajusi yhdessä silmänräpäyksessä miehen aikovan sulkea hänen vahvojen käsivarsiensa kahlehtivaan syleilyyn ja painaa jollain tapaa pilkalliset huulensa hänen huulilleen. Sydän kiepsahti kauhusta hänen rinnassaan, vaikka kuningas ei herättänyt samanlaista kuvotusta kuin Fouguet, tuo vastenmielinen elostelija. Hän haki epätoivoisesti turvaa viuhkasta kätkemällä osan kasvoistaan sen taakse. Hallitsija vain sysäsi kevyesti ja välinpitämättömästi hänen viuhkaa pitelevän kätensä sivuun. Älä anna heidän mennä pois, Louise melkein rukoili. Älä jätä

Valitettavasti koputus lakkasi, ja askeleet loittonivat kuuluen jostain hyvin, hyvin kaukaa. Kuninkaan huulet kaartuivat voitonriemuiseen hymyyn, ennen kuin ne kohtasivat neidon ruusunpunaisen suun pakottaen Louisen vastahakoiset huulet avautumaan. Vapinastaan huolimatta Louise oli yhtä jäykkä kuin patsas; kuningas olisi yhtä hyvin voinut pitää sylissään kuollutta ruumista eikä nuorta ja elinvoimaista tyttöä. Jokaisen kosketuksen olisi kuulunut antaa esimakua euforiaa huokuvasta aistihurmasta, mutta mademoiselle de la Valliére alistui noihin hyväilyihin vain sen takia ettei voinut muutakaan.

Kuningas ei vaikuttanut piittaavan hänen jäykkyydestään, sillä tämä sai tuntea hänen hauraan ja siron ruumiinsa omaansa vasten. Näyttää olevansa herra ja valtias, joka omisti hänet ruumiineen ja sieluineen. Tyttö yritti paeta omiin onnen ja kuplivan riemun värittämiin muistoihinsa, muistella sitä Bastiljiin tuotua mystistä vankia, joka oli saanut ihmeenkaupalla hänen aran tytön sydämensä jättämään muutaman lyönnin väliin. Vangissa oli ollut jotain hyvin tuttua, ja hän oli juuri osaamaisillaan yhdistää nuorukaisen tämän kaksoisolentoon, kun hänen selkäänsä sivelevät kädet paiskasivat hänet takaisin todellisuuden kultaiseen häkkiin. Kuningashan alkoi avata hänen leninkinsä selkämyksen nyöritystä, vetää pukua pois hänen olkapäiltään.

“Mutta, Sire…”, neito yritti.

Louis vain hymyili. Neito oli aistivinaan ylöspäin kohoavassa, sirojen viiksien korostamassa suussa jotain rietasta ja musertavaa kuninkaan vetäessä leninkiä yhä alemmas.

“Mehän sanoimme hankkivamme teille uuden vaatevaraston”, hallitsija naurahti. “Emmekö sanoneetkin, ma petite?”

“S-sanoitte…”

“Älkää sitten häpeilkö noin suuresti, vaikka hienoinen punastuminen pukeekin nymfin kasvojanne saamalla teidät näyttämään entistä suloisemmalta.” Puku oli valahtanut kokonaan itämaisen maton peittämälle lattialle. “Tuo puku ei edes ole kyllin imarteleva korostamaan ihastuttavaa vartaloanne, jota liian monet vaatekappaleet verhoavat edelleen.”

Mademoiselle oli sotkeentua helmoihinsa.

“Älkää sentään kompastuko”, kuningas kiusoitteli. Hän alkoi kuoria alushameiden röyhelöisiä kerroksia, jotka verhosivat Louisen alavartaloa. Viimein neidolla oli yllään pelkkä vitivalkoinen aluspuku ja tiukalle nyöritetty korsetti. Aluspuku oli niin lyhyt, ettei se suinkaan kätkenyt Louisen pitkiä ja norjia sääriä.

Kuninkaan useiden sormusten koristama käsi silitti neidon kullanruskeita korkkiruuvikiharoita lähettäen jääkylmiä väreitä tyttömäisen hoikkaan ruumiiseen. Louise tunsi itsensä totaalisen voimattomaksi. Vähissä vaatteissa hypähteleväksi marionetiksi, jonka jokainen liike ennakoitiin vetelemällä näkymättömistä ja katkeamattomista naruista... Kuningas suuteli häntä pitkään ja viipyilevän omistavasti ennen kun nosti neidon käsivarsilleen ja kantoi vuoteeseen.

Katosvuode oli niin suuri että Louise oli hukkua vuodevaatteiden ja ahdistuksen hyökyaaltojen keskelle. Louise tiesi hänen ja muiden hovinaisten olevan hallitsijalle pelkkiä hovitanssien monimutkaisten askelkuvioiden tahtiin pyörähteleviä marionetteja, joilla kuningas leikkisi kunnes kyllästyisi löydettyään entistä hurmaavamman lelun.
« Viimeksi muokattu: 23.11.2014 19:04:01 kirjoittanut Beyond »

Belsissa

  • Ikiunelmoija
  • ***
  • Viestejä: 759
    • Arcane Inspiration - blogini
Minun piti kommentoida tätä jo eilen illalla, mutta se vähän jäi kun tuli yllättäviä esteitä.

Alkuperäisiin teoksiin en ole perehtynyt, vaikka aika mielenkiintoisilta ne vaikuttavat. Mielestäni tämä sinun tekstisi kuitenkin kuvasi aikalaisten elämää oikein hyvin, varsinkin tuo kuninkaan palvonta ja mielistely, sekä naisten surkea asema. Mukana oli mukavasti asiantuntevaa sanastoa esimerkiksi pukuihin liittyen, josta huomaa, että olet todella kiinnostunut aiheesta.

Tekstisi idea oli mielestäni oikein hyvä ja kantaaottavakin. Löydän itsestäni hieman feministin vikaa, (vaikka se sotii aika pahasti sitä vastaan, että ihannoin aikaisempia vuosisatoja) jonka vuoksi aihe puhutteli minua henkilökohtaisestikin. Olen nimittäin huomannut vastaavanlaista käyttäytymistä nykyäänkin, vaikken näin radikaalissa muodossa. Jotkut miehet eivät arvosta naisia pätkääkään ja se kuvottaa minua.

Henkilöt olivat mielestäni suhteellisen neutraaleja siinä mielessä, ettei kukaan kiinnostanut minua erityisemmin. Kuningas oli juuri tyypillinen mies tuohon aikaan, kuten Louisekin tyypillinen nainen. Tätä en pistä sinun piikkiisi, sillä kirjailijahan hahmot on luonut ja toisaalta on välillä mukavaa lukea hieman stereotyyppisistäkin henkilöistä.

Kieli oli sujuvaa ja kuvailusta pidin, se oli runsasta, omaperäistä ja sopi tekstiin hyvin. Virheitä en löytänyt.
Siltikin tästä puuttui se jokin, mikä sinun teksteissäsi yleensä säväyttää. Tämä ei todellakaan ollut huono, älä ajattele niin, mutta pidän sinua äärimmäisen hyvänä kirjoittajana muuan muassa juuri sen vuoksi, että teksteissäsi on juuri sitä jotain. Tässä se hieman jäi uupumaan. Syy voi löytyä siinä, että tunnekuvaus oli ehkä kuitenkin aavistuksen verran laimeaa verrattuna muuhun kuvaukseen. Siksi teksti jäi hieman pintapuoliseksi. En kuitenkaan pidä sitä niin suurena virheenä kuin jossakin toisenlaisessa tekstissä, sillä olihan kyse pinnallisesta hovielämästä.

Pääpiirteittäin tämä oli hyvä teksti ja kyseistä aikakautta kuvasit mielestäni loistavasti. Kiitos lukukokemuksesta!
Arcane Inspiration - lifestyleblogini
Virvatulilaulu - kirjallisuusblogini

siamese_fey

  • ***
  • Viestejä: 109
  • Introvertti tanssijatar
Kuvailet erittäin hyvin tuota aikakautta, jona kuninkaalla oli oikeus heilauttaa kenen tahansa (oman valtakuntansa) naisen helmat korviin niin usein tai harvoin kuin vain Hänen Majesteettiaan sattui huvittamaan.

Louisen tuntemuksia kuvasit erittäin hyvin. Tuon ajan aatelisnaisten kasvatuksessahan painotettiin siveellisyyttä - ja Louise vielä oli harras. Tilanne oli varmasti hänelle jännittävä, jopa pelottava, mies hinkuu rakastajaksi hyvin selväeleisesti ja sattuupa vielä olemaan kuningas, jolla on valta kaiken yli. Samoin (mitä olen enemmän aikalaiskuvauksia lukenut), Louise ei ollut järin lahjakas keskustelija ja luonteeltaan ujo ja naiivi. Mutta varmasti älykkäämpi kuin Louis XIV:n kuningatar (tosin siihen ei paljoa vaadittu).

Louis itse oli erittäin tietoinen omasta arvovallastaan - tyttöä hyvitettäisiin ruhtinaallisesti antautumisesta. Kuinkahan kauan Louis oli Louisea tuohon mennessä liehitellyt - sillä koska Louise oli tarkoituksenomaisesti lähetetty nuoren kuninkaan tielle, hänelle oli varmasti kerrottu myös, miten maitresse-en-titren asemaa havitteleva nainen toimii. Kieltämättä Louisen empiminen viittaa tähän.

Anna Itävaltalainen oli aivan mahtava kauhistellessaan Marié-Thérèselle kuninkaan käytöstä; varsinkin kun oli itse hoitanut Louisen ja kaksi muuta nuorta ehdokasta poikansa tielle  :P Ja kyllä, varmasti kuusikymppinenkin Anna oli hemaisevampi ilmestys kuin nuori kuningatar :D

Marié-Thérèsestä on sanottava (vaikken ole elokuvaa nähnyt enkä kirjaa lukenut), että historiankirjoitus ei sano samaa. Ko. vaimo oli aina viimeinen, joka sai tietää että kuningas oli ottanut uuden rakastajattaren, tässä vaiheessa kuningatar luulisi todennäköisesti edelleen, että aviomies rakastaa yhä kälyään Henriettaa (Englannin prinsessa, Philip d'Orleansin ensimmäinen vaimo, joka myrkytettiin). Hän myöskin oli erittäin mustasukkainen aviomiehestään - mutta tuskin kuningatar itsekään kuvitteli, ettei hänen miehensä pitäisi rakastajattaria.

Ainoa varsinainen hämääntyminen tuli juurikin kuningattaren espanjankielisen nimen käytön kohdalla. Kuningataräitiä lukuunottamatta (Anna ja Anne ovat molemmat kuitenkin Ranskassakin käytössä, Anne taitaa olla virallinen), muut nimet ovat ranskalaisissa muodoissaan.

Jos saisin toiveen heittää, niin voisit kirjoittaa Louis XIV:stä ja madame de Montespanista myös. Varsinkin, kun Athénaïs käytti noh... kyseenalaisia menetelmiä päästäkseen Louisen paikalle.
Parfyymin, silkin ja viuhkojen taistelukentällä aseinamme ovat sanat, kuvat ja joskus jopa stilettikorot.

Glorisablet

  • vampyyritar
  • ***
  • Viestejä: 792

Belsissa, kiitoksia! Ihanaa että kiinnostukseni näkyy! Historia - etenkin Louis XIV:n ja Louis XV:n kiinnostavat suuresti. Ahmin aikakausiin sijoittuvia kirjoja ja katson leffoja nähdäkseni miljöötä ja ihania pukuja. :P
    Alkuperäisteokset ovat perehtymisen arvoisia, sillä 1800-luvulla elänyt Alexandre Dumas vanhempi on onnistunut kuvaamaan loistavasti alle parin sadan vuoden takaisia tapahtumia. Kirjat eivät ole totaalista hömppää, mutteivät liian raskassoutuisiakaan, vaan mukaansatempaavaa luettavaa.
    Minussakin on feministin vikaa, joka ei minunkaan tapauksessani ole harmoniassa 1600- ja 1700-lukujen ihannoinnin kanssa. Monenkaan naisen elämä ei ollut hääppöistä, synnyttivät liikaa lapsia, saattoivat viettää yksitoikkoista elämää hoitaessaan kotia ja ollessaan lähinnä miehen omaisuutta. Olen valitettavasti törmännyt vielä nykyaikanakin miehiin, jotka eivät arvosta naista pätkääkään. Nainen ei ole enää mikään pentukone tai kotihengetär, mutta seksiobjekti jonka pitäisi muka elää pelkästään miellyttääkseen miehiä. Tympäännyttää tuollainen sovinismi. Ehkä kallistuisin mieluummin menneiden vuosisatojen kannalle, sillä varmasti tuolloinkin on elänyt ihania ja ritarillisia miehiä. :D
    Täytyy sanoa Elokuvan Louisen olleen omaan makuunikin turhan neutraali, vaikka juonta peukaloinkin. Kuningas sentään oli omahyväisempi ja itserakkaampi kuin kirjassa ja todellisuudessa, mutta hahmot herättävät erilaisia reaktioita eri ihmisissä. Tunnekuvaus on ehkä yksi heikkouksistani eikä oma tunnevammaisuus ole mikään puolustus. Totta kai ihmisten tunteiden pitää näkyä teksteissä. Pinnallinen hoviteema toki antaa sen verran anteeksi.

Siamese_fey, kiitti! 8) Kuninkaalla oli todellakin oikeus heilauttaa kenen tahansa hovinaisensa helmat korviin, mutta leffassa Louise torjui (omaa hölmöyttään) kuninkaan kerta toisensa jälkeen, mutta ääni muuttui kellossa kun kuningas oli korvattu identtisellä kaksoisveljellään. Angelikassa ja kuninkaassa ärsyttää sama torjumiskaava, joten halusin kirjoittaa kaiken tapahtumaan oman mieleni mukaan. Olla ilkeä Louiselle. Varmasti ketä tahansa hovin nuorta siveyden sipulia olisi pelottanut, kun kuningas tai joku muu mies hinkuu rakastajaksi, koska ajatus tuntuu niin hämilliseltä ja vieraalta fyysisine ja henkisine puolineen.
   Historiallisen faktan painottaminen oli jäänyt elokuvassa vähemmälle. Esimerkiksi Louisen isä ei ollutkaan kuollut, vaan oli teljettynä Bastiljiin, koska Louise ei ollut antautunut Nicholas Fouguet’lle. Kuningatar inhosi kuningasta jne… Sama juttu melkein koko leffan kanssa, vaikka kuningas oli sen loppupuolella Fouguet’n Vaux-le-Vicomtessa hoveineen, jonka jälkeen Fouguet pidätettiin.
   Elokuvaversion Anna Itävaltalainen ainakin oli edustavamman näköinen naiseläjä kuin ryppyinen ja lyhyt paksukainen - eikä näyttänyt paljon nuoremmalta kuin kuningatar. Kuningas sanoo yhdessä kohtaa: “Siinähän se ihme onkin. On helpompi valloittaa maailma kuin olla tämän lihakasan aviomies. Ennen kuin menet, kultaseni, anna kaikkien nähdä, mikä näky hyväilee näitä kuninkaallisia silmiä joka ilta ennen nukkumaan menoa.” Tadaa, kuningas kiskaisee peruukin riippakiven päästä, ja viimeksi mainitun liki kalju päälaki (vähän haivenia siellä täällä) paljastuu koko hoville.
   Toiveesi ei ole ollenkaan hullumpi. =) Voisin kirjoittaa ihan hyvin kuninkaasta ja madame de Montespanistakin, kunhan teen riittävän perusteellista taustatyötä ja hoidan yhden projektin alta.

-Lavinia

Sekaisin♥

  • ***
  • Viestejä: 219
Oli mielenkiintoista lukea kerrankin siitä näkökulmasta että toista ei yhtään kiinnosta lähentelyt:) Ficissä oli kuvattu hyvin Luisen
hiljaista ahdistusta tilanteessa jossa ei itse voi sanoa ei, vaikka raukka on kiinnostunut toisesta miehestä:(
Olisi kuitenkin herkullista lukea lisää tästä samaisesta aiheesta ja hovista jonka tiukat kaavat ja kuninkaan käytös oli tosi hyvin kuvattu
ja siitä Luisen mystisestä vangista;)
I'm a consulting detective. The only one in the world - I invented the job.

Glorisablet

  • vampyyritar
  • ***
  • Viestejä: 792
Sekaisin, olihan se Louise -neiti vähän reppana, kun hän ei voinut sanoa “ei” kuninkaalle. Eihän sitä voi koskaan tietää, vaikka kirjoittaisin toisenkin Rautanaamio -ficin. ;) Lupasin harkita Siamese_feyn ehdotusta eli kirjoittaa Louis XIV:sta ja madame de Montespanista. Idea on alkanut tuntua tosi herkulliselta muhiessaan, joten lisää hovikuvauksia saattaa olla luvassa. :P Kiitokset sinulle kommentistasi!

Cilla

  • ***
  • Viestejä: 74
Kuinkahan pitkään olenkin jo ajatellut kommentoivani tätä ficciä, mutten ole saanut sitä tehtyä? Siispä vihdoinkin asiaan.
 
Mielestäni kirjoittajalla täytyy olla mielenkiintoa sitä aihetta kohtaan, josta hän kirjoittaa, jotta tekstistä tulisi onnistunut. Pelkkä kiinnostuskaan ei aina riitä, varsinkin kun kyseessä on historiasta kertova teksti, jolloin taustatyön tekeminen on suorastaan edellytys – ainakin, jos haluaa näyttää tuntevansa aikakauden tavat. Sinun kohdallasi ficistä huomaa sen, että kirjoittamisen eteen on nähty vaivaa tutustumalla kyseessä olevaan aikakauteen kaikkine tapoineen ja hovijuonitteluineen. Hienoa, että jaksat ottaa selvää aiheesta.
 
Louise-reppanaa käy sääliksi tilanteessa, johon hän joutui. Valitettavasti ajan kuvaan ei sovi väittää vastaan hallitsijalle tai vielä pahempaa, olla tottelematon. Sen verran tunnustautunut feministi minäkin olen, että jätän Louisin luonteen tarkastelemisen suosiolla sivuun, kommentit tavasta, jolla mahtava Aurinkokuningas käsittelee hovinaisiaan, eivät olisi ystävällisiä. Sen verran on kuitenkin pakko todeta, että Louis on tyypillinen varakkaassa asemassa oleva mies, oman aikakautensa tapojen mukainen. Hän ottaa sen, minkä tahtoo, eikä turhia kysele. Näin ollen ujolle tyttöselle ei jää vaihtoehtoja.

Kielestä en voi sanoa mitään negatiivista. Hienostunut kuvailu on jotain sellaista, jonka itse haluaisin oppia tavoittamaan paremmin omissa tuotoksissani. Sinä hallitset sen hienosti. Erityisesti pidin tässä ficissä aikakauteen sopivista vertauksista. Hento, liljanvalkoinen käsi heilutteli tiuhaan tahtiin viuhkaa. Liljan käyttäminen tuossa kohdassa kertoo paljon henkilöstä, Louisesta, joka on kuin lilja: hento ja viaton. Toki liljallakin on omat haaveensa ja toiveensa, joita tässä kuvasti Bastiljin mystinen vanki.

En ole lukenut Muskettisotureita saati sitten nähnyt Newellsin Rautanaamiota, mutta tekstisi herätti kiinnostuksen kipinän erityisesti elokuvaa kohtaan. Kiitos lukukokemuksesta!
from the road where the cars never stop going through the night
to a life where I can watch the sun set and take my time

Glorisablet

  • vampyyritar
  • ***
  • Viestejä: 792
Soitpa minulle yllätyksen kommentoimalla ficciä, jonka julkaisemisesta on aikaa, Cilla. Kommenttisi sai aihetta hymyyn erityisesti siksi että tämä on jäänyt lukukerroista riippumatta vähälle kommentoinnille. :) Kiva että olen sinun mielestäsi nähnyt aidosti vaivaa enkä pelkästään rustannut jotain sepustusta kommenttihuoruuden takia.

Rakastajattarien taimitarha eli Madamen, Louisin biseksuaaliveljen eli Monsieurin aviopuolison talous oli paikka, josta suurin osa kuninkaan rakastajattarista löytyi. Rakastajattaret olivat eräänlaisia kukkasia, jotka kuninkaallinen katsanto poimi runsaan ja laadukkaan valikoiman joukosta. Siksi rinnastan mielelläni rakastajattaret heidän persooniaan kuvastaviin kukkasiin. Viattoman ja hartaan mademoiselle de La Valliéren villiorvokkiin tai tässä tekstissä käyttämääni liljaan ja aistillisemman ja uhkeamman madame de Montespanin eksoottiseen orkideaan.

Newellsin Rautanaamiosta voisi olla vaikka blogipostauksen aiheeksi. Ehkäpä toteutankin sen niin ne ihmiset, jotka eivät ole nähneet sitä mutta pitävät sen tyyppisistä historiallisista elokuvista saavat hyvän vinkin. ;)

Kiitoksia. <3