Nimi: Nimileikki
Ikäraja: K-11
Kirjoittajat: hiddenben & Kaarne
Fandom: originaali
Yhteenveto: Kuinka voi pärjätä nimileikissä, jos oma nimi ei tunnu lainkaan oikealta?Haasteet: Finfanfun1000 (480. Seikkailu), Originaalikiipeily (144. Nimi (Kaarne) & 130. Peili (hiddenben)).
K/H: Tämä tarina on kirjoitettu marraskuussa 2020, kun minä ja
hiddenben naputtelimme yhdessä NaNoWriMon. hiddenben oli parivaljakkomme sinnikkyys ja selkäranka, ja minä pysyttelin matkassa jotenkuten, mutta maaliin päästiin! ♥ Tarinan pohjaidea lähti näkemästäni unesta, jossa tapasin Padan, Mandoliinin, Hellyyden ja Pääskyn, ja sittemmin mukaan liittyivät muun muassa
hiddenbenin kutsuma Harmi ja
Okaketun keksimä Vala. Osallistuimme
Nimileikillä myös kirjoituskilpailuun, mutta tällä kertaa palkintosijoille asti ei päästy, ja julkaisemme tarinan seuraavaksi Finissä muidenkin iloksi.
(Osittain tarkoituksena on myös motivoitua julkaisun myötä editoimaan luku kerrallaan parempaan kuntoon, vaikka tarina kokonaisuudessaan onkin jo aika erinomainen. Ainakin jos meiltä kysytään.
)
Julkaisupäivä on aina perjantai, ja joka toinen viikko luvun julkaisee hiddenben, joka toinen viikko minä. Syynä tähän on se, että tarinan kaksi näkökulmahenkilöä – Pata ja Hellyys – vuorottelevat, ja minä olen kirjoittanut Padan luvut, hiddenben taas Hellyyden. Tässä ensimmäisessä luvussa tavataan siispä Pata.
Toivottavasti nautitte
Nimileikin lukemisesta. ♥ Sen kirjoittaminen on ollut meille suuri ilo, ja tuntuu hyvältä päästä jakamaan se viimein myös muiden kanssa. Tämä tarina on meille molemmille tärkeä.
*
NimileikkiEi nimi miestä pahenna, ellei mies nimeä.
― suomalainen sananlasku
Ensimmäinen osa: JalavasaariEnsimmäinen luku: PataMerellä satoi lunta. Pata seisoi lauttamajansa oviaukossa ja tuijotti tuimasti lähestyvää pilvirintamaa. Kauas ulapalle ei enää nähnyt, sillä sakea pyry peitti näkyvyyden, ja Pata arveli, että he joutuisivat pian kaikki ahtautumaan tuulensuojaan hänen majansa kaminan ääreen.
Vielä eilen sää oli ollut kaunis ja helteinen. Heidän kylänsä oli ajelehtinut suuren saaren poukamaan ja Hellyys, Pata, Entäs ja Runo olivat jo käyneet tutkimassa sen rantaa. Saari oli enimmäkseen lehtipuiden ja vihreän ruohon peitossa, eikä siellä vaikuttanut asuvan metsäkauriiden, jänisten tai pikkulintujen lisäksi oikein mitään. Saaren keskellä nökötti tosin tuulien pieksemä ja sammaleella kuorrutettu mökki, jota he eivät olleet vielä tohtineet lähestyä.
“Vaikka pahalta nyt näyttää, älä liikaa pelkää / luulen, että taikuus myllertää merenselkää. / Mutta olipa siihen mikä tahansa syy / ennemmin tai myöhemmin myrsky nöyrtyy”, Runo huikkasi vastapäisen lauttamajan oviaukosta. Hän hypähti lautalta toiselle ja jäi seisomaan Padan majaa kiertävälle ulkonemalle.
Runolla oli pitkät mustat hiukset, jotka ulottuivat laineina aina puoliselkään asti. Hän sitoi ne useimmiten paksuksi nutturaksi niskaansa, mutta nyt hiukset olivat unen jäljiltä vielä auki ja pörröiset. Siitä huolimatta Runon harmaiden silmien katse oli terävä ja hänen ilmeensä valpas, kun nuori mies tiiraili merelle. Pata pani merkille, että Runon nenän ja poskipäiden vaalea iho punoitti aavistuksen. Hänen pitäisi muistuttaa Runoa aurinkorasvan tarpeellisuudesta – kunhan kesän katkaissut lumipyry menisi ohi.
“Se nyt on selvää, että kyse on nimestä. Ei sitä tarvitse minulle vääntää rautalangasta”, Pata mutisi. “Kyllä minä tiedän, että on kesä. Mikä muukaan merta voisi järkyttää tuolla tavoin?”
Runo hymähti. “Älähän nyt, Pata, kuitenkaan / ala liiaksi mutkia oikomaan. / Ei maailman taikuus vain nimiin tyhjene / ja sinun on parasta ymmärtää se. / Ne voivat meidät sitoa, määrittää / mutta paljon silti vapaaksi jää. / Ja vaikka arvelen, että nimi pyryyn nyt syynä on / ei olisi joku muu selityskään mahdoton.”
Pata irvisti. “Sinä et ole aamuisin kaikista parasta keskusteluseuraa”, hän totesi. “Riimittelysi särkee päätä.”
“No, jos viitsit minulle kahvia keittää / voit sitten minut ulos heittää”, Runo vastasi tyynesti. Pataa ärsytti sekin. Hän tiesi kyllä, ettei riimittely ollut Runon syytä – minkäpä kukaan heistä nimelleen mahtoi? – mutta siitä huolimatta se kävi hermoille.
Oikeasti kyse ei kyllä ole riimittelystä, Pata toppuutteli itseään.
Sinulla on vain huono päivä, koska inhoat kylmää ja sitä, että joudut jakamaan kotisi koko kylän kanssa. Ja tietenkin se huolestuttaa, kun yhtäkkiä alkaa sataa lunta keskikesällä. Ketäpä ei huolestuttaisi? Paitsi ilmeisesti Runoa, joka puhui jälleen, nyt verkkaisemmin:
“Mitä olen vähän miettinyt, että / jospa selviäisimme riidatta, törmäyksettä. / Puolet meistä jos vaikka tarkistaisi / ehkä mökistä saaren suojan saisi.”
Pata tuhahti. “Sen kuin käytte tarkistamassa. Minä laitan joka tapauksessa kaminan kuumenemaan ja alan keittää puuroa.”
Runo nyökkäsi. Hän vihelsi kuuluvasti kolme kertaa. Pääsky pudottautui taivaalta heti ja laskeutui heidän eteensä. Hän häilähti ihmiseksi vain hetkeä ennen lautan kanteen törmäämistä. Pata oli nähnyt muodonmuutoksen nyt jo satoja kertoja, mutta siitä huolimatta se sai hänet edelleen säpsähtämään. Lintumuodossaan Pääsky oli pieni, hento ja vikkelä, kun taas ihmisenä hän oli tanakka ja kömpelö poika. Pääskyn puhe oli kuitenkin yhtä pulppuilevaa ja sirkuttavaa myös ihmismuodossa, ja sekin sai Padan pään särkemään.
Pääsky pujahti Padan ohi tämän majaan ja ryhtyi kolistelemaan astioita. Pata huokaisi, muttei ryhtynyt torumaan, sillä nyt heillä oli muutakin mietittävää, ja sitä paitsi Pääsky oli kuullut saman saarnan jo kymmeniä kertoja. Hän oli heistä nuorin, vasta yksitoistavuotias, mutta myös koko lauttakylän omapäisin ja kurittomin tapaus heti Harmin jälkeen. Ellei sitten Hellyyttä otettu lukuun, mutta Hellyyden kurittomuudessa oli kyllä oikeastaan kyse omapäisyydestä ja siitä, ettei hän yleensä yrittänytkään tulla toimeen muiden kanssa.
Mandoliini vihelsi kauempaa vastaukseksi. Ääni oli eksynyt ja vähän valju, mutta mikäli Mandoliinia itseään oli uskominen, se johtui vain siitä, että hänen oma äänensä kaipasi kipeästi Lauluaan. Mandoliini – pienikokoinen tummaihoinen tyttö, jolla oli vallaton kiharatukka ja maailman valoisin hymy– itse ilmaantui pian kirkkaankeltaiseksi maalatun majansa oviaukkoon ja kohotti viisi sormea pystyyn sen merkiksi, että tarvitsisi vielä muutaman minuutin ennen kuin kipittäisi keskuslautalle.
Entäs kiersi Padan ja Runon luokse ulkonemaa pitkin. Hänen majansa oli ankkuroitu Padan majan taakse, mutta vaikka lyhin polku olisikin kulkenut suoraan Padan kodin läpi, hän kiersi aina ulkoreittejä pitkin. Sitä Pata arvosti, koska kukaan muu koko kylässä ei tuntunut kunnioittavan hänen yksityisyyttään lainkaan, vaan he tulivat ja menivät miten lystäsivät. (Asialla saattoi olla jotakin tekemistä sen kanssa, että Padan koti oli myös se paikka, jossa suurin osa lauttakylän ruokavarannoista sijaitsi, mutta se nyt ei ollut Padan syy, vaan hänen nimensä. Ja nimeään Pata inhosi.)
Entäs vilkaisi selälle. “Luuletteko, että meidän täytyy suojautua lumimyrskyltä? Kuinka pahaksi se mahtaa äityä?”
Entäs oli pyöreäkasvoinen tyttö, jolla oli paksusankaiset mustat silmälasit ja niin valtava määrä pisamia, että Pata ajatteli toisinaan, että maustepurkin kansi oli irronnut niitä siroteltaessa. Hänen hiuksensa olivat lämmintä oranssia ja aina pörrössä, sillä Entäs leikkasi ne epätasaisesti.
“Me tässä aloimme juuri pohtia / että voisimme ehkä tohtia / saaren mökin oveen kolkuttaa / jos siellä voisi poutaa taas odottaa”, Runo vastasi Padan puolesta. Hän naputti huultaan mietteliäänä etusormellaan. Myrskyrintama lähestyi hitaasti, kuin hiipien, ja ilma tuoksui jo saapuvalta lumelta. Lauttakylän yläpuolella taivas oli edelleen kirkas ja kesäinen.
“Pitäisikö lautat kiskoa rantaan?” Entäs kysyi.
“Ei tuo vaikuta
sellaiselta lumimyrskyltä, vaikka toki on huolestuttavaa, että lunta sataa keskellä kesää”, Pata pohti. Runon kanssa käyty keskustelu oli rauhoittanut hänen mieltään. “Mutta tuulta tai valtavia aaltoja ei näy. Vain pilviä ja pyryä.”
“Myrskyillä on tapana muuttua / ne voivat leppyä tai suuttua. / On vaaraksi liikaa olettaa / siinä helposti virheistään maksaa saa.”
Pata veti syvään henkeä ja yritti säilyttää malttinsa. “Minä keitän teille kahvia ja teetä ja pakkaan voileipiä mukaan, jos aiotte oikeasti lähteä selvittämään, sopiiko maja tuulensuojaksi. Ketä otatte mukaan?”
“Pääskyn ja Mandoliinin ajattelin / ja ehkä mukaan mahtuisi Entäskin?” Runo kohotti kysyvästi kulmaansa punatukkaiselle tytölle.
“Jos Pataa ei haittaa jäädä tänne nelistään Hellyyden, Harmin ja Valan kanssa”, Entäs vastasi.
“Vähemmän ahdasta”, Pata kohautti olkiaan. “Kunhan katsotte, että Pääsky ei jää ulos pyryyn. Hän ei kestä kylmää.”
Runo nyökkäsi vakavasti. Teknisesti ottaen hän oli heistä vanhin ja siten lauttakylän johtaja, mutta koska Pata ei sietänyt komentelua tai käskyttämistä, Runo kysyi yleensä päätöksiä tehdessään myös hänen mielipidettään. (Ja Hellyyden, joka oli aivan yhtä omapäinen kuin Pata.)
Mandoliini loikki lautalta toiselle heidän luokseen. Hän oli kiskonut ylleen villapaidan, mutta sen alla oli edelleen okranvärinen kesämekko ja jalassa pelkät sandaalit. Mandoliini oli seitsemäntoista, mutta hän oli huoleton ja riehakas kesälapsi, eikä selvästikään ajatellut asioita aina loppuun saakka. Villapaita oli kuitenkin selkeä edistysaskel, ja Runo ja Pata vilkaisivatkin toisiaan kuin saman ajatuksen jakaen. Runon suupielet kipertyivät ylöspäin.
“Jos mökin ovi onkin lukossa / eikä siellä voi olla evakossa / tulemme sitten takaisin / ja silloin lämmintä kaminaa arvostaisin”, Runo sanoi vakavana.
“No kai minä sen nyt lämpimänä pidän joka tapauksessa”, Pata mutisi. Hän tiesi kyllä, että viimeinen osa Runon lausetta oli enemmän täydennys, koska riimit oli saatava kohdalleen, mutta silti itsestäänselvyydet ärsyttivät häntä.
“Pääsky, jos haluat mukaan ehtiä / et voi siellä majassa vetelehtiä”, hän huikkasi Padan olan yli. Sitten Runo haki omasta majastaan reppunsa, kehotti Mandoliinia hakemaan toiset kengät ja pukemaan housut ja heitti Pääskylle paksun villahuivin. Sillä aikaa Pata valmisteli voileivät ja kaatoi kahvin ja teen termospulloihin, jotka hän laittoi suurien villasukkien sisään. Hän ojensi eväspussin Runolle, joka nyökkäsi kiitokseksi.
Pata pujahti Runon kirjoja pursuavaan lauttaan ja seurasi sen ikkunasta saareen lähteneen veneen etenemistä. Kun tutkimusryhmä pääsi rantaan asti, ensimmäiset lumihiutaleet alkoivat leijailla taivaalta myös lauttakylän yllä.