Title: Haudalla (Isoveli ei ansaitse edes kukkia)
Author: Larjus
Chapters: Oneshot
Fandom: Sarazanmai
Characters: Kuji Tooi
Genre: Tummasävyinen drama, deathfic
Rating: K-11
Warnings: Maininnan tasolla itsemurha (ja kaikkea muuta mukavaa), spoilaa myös sarjan loppua
Disclaimer: Sarazanmai hahmoineen päivineen kuuluu Ikuhara Kunihikolle ja muulle staffille, tämä fici minulle. En ole saanut rahaa tämän kirjoittamisesta.
Summary: Tooin ensimmäinen vierailu Chikain haudalla.
A/N: Sarazanmai on valehtelematta yks hämyimmistä animeista, mitä oon ikinä nähnyt (siitä sais kyl ehk parhaimmat ”out of context” -screenshotit
), mutta samaan aikaan se on ihan mielettömän syvällinen ja upee. Ja vaikka hahmokaarti ei iso olekaan, mä tykkään kaikista, varsinkin Tooista. (Tai no, saukot on ihan tyhmiä.)
Tää ei ole ensimmäinen Sarazanmai-fici, jonka olen ideoinut, mutta ensimmäinen joka tulee näkemään päivänvalon. Tämän kirjoittaminen oli poikkeuksellisen työlästä, kohdat hyppi paikasta toiseen, paljon poistin, kirjoitin uutta ja uusiksi, enkä vieläkään tiedä, olenko tyytyväinen. Yleensä kirjoitan aika suoraan valmista tekstiä, mutta kun tää ei ole sitä kivaa helppoa ja söpöä arkifluffia mitä eniten tuotan (vaan lähinnä ruotii Tooin suhdetta veljeensä ja heidän mennyttä elämäänsä), niin kirjoitusprosessikin on pakosti erilainen. Omalla tavallaan ihan virkistävä kyllä, vaikka samaan aikaan hakkasin päätäni näppäimistöön tämän kanssa. Loppu varsinkin oli ihan helvettiä kirjoittaa, kun mulla oli samaan aikaan sekä sata mahdollista lopetusta että ei sitten niin yhtään.
Mukana
Multifandom-haasteen neloskiekalla.
Haudalla (Isoveli ei ansaitse edes kukkia)Tooi ei ole koskaan ennen käynyt Chikain haudalla. Aluksi syynä ehti muutaman vuoden verran olla nuorisovankila. Sen jälkeen hänellä ei syitä ole ollut, vain oma valinta olla menemättä. Hän pelkää, että haudalla vierailu herättäisi hänessä liikaa kipeitä muistoja menneisyydestä, vaikka isoveli ja kaikki tähän liittyvät muistot ovatkin hänen ajatuksissaan oikeastaan aina.
Kolme vuotta Tooi epäröi, mutta lopulta, täytettyään kaksikymmentä, hän ottaa selvää siitä, missä veljen hauta on (ja että sellainen ylipäätään on olemassa). Hautapaikka löytyy, eikä se ole sama kuin äidillä ja isällä, mutta ehkä niin on parempi. Ehkä todella on hyvä, ettei Chikailla ole sellaista yhteyttä vanhempiinsa. Tämä ansaitseekin olla yksin, erillään, hylättynä.
Tooi on melko varma, että hän on ensimmäinen vierailija isoveljen haudalla. Ei näy merkkiäkään siitä, että joku olisi ainakaan viime aikoina käynyt siellä kunnioittamassa Chikain muistoa, tuskin koskaan. Miksipä kukaan edes olisi käynyt siellä? Ei Chikailla ollut eläessään ystäviä. Oli ollut vain päätä vadille vaativia vihollisia ja liittolaisia, jotka nekin aina lopulta puukottivat selkään (joskus jopa kirjaimellisesti). Ja hän: pikkuveli, joka oli ollut valmis tekemään rakkaan isoveljensä vuoksi mitä vain.
Hautausmaalla on hiljaista, suorastaan autiota. Ympärilleen katsellessaan Tooi huomaa siellä vain muutaman ihmisen, ja nämäkin ovat niin kaukana, että näyttävät hänen silmissään pieniltä kuin kärpäset. Tuuli suhisee hänen korvissaan, sää on kylmä ja kirkas, ja hän palelee. Hänen takkinsa on aivan liian ohut kirpeään kevättalveen, mutta muutakaan hänellä ei ole, eikä palelu ole ajamassa häntä pois veljensä haudan luota, ei nyt kun hän on sinne viimein päässyt. Hänet saisi karkottaa sieltä pois jokin aivan muu.
”Hei,
niisan”, Tooi aloittaa hiljaa käheällä äänellään. Hän tohtii puhua, kun kaikki muut ovat niin kaukana, eivät kuule. ”Et varmaankaan odottanut minun koskaan tulevan tänne kaiken tapahtuneen jälkeen. Välillä ajattelinkin etten tulisi, mutta… tulinpa kuitenkin. Katsomaan, mitä sinusta on jäljellä.”
Mielessä välähtää kuva Chikain verisestä ruumiista, ja Tooi vaikenee. Kädet puristuvat refleksinomaisesti nyrkeiksi, kun hän yrittää jotenkin hallita kehoaan ja sen reaktioita. Tätä hän pelkäsikin; juuri tämän takiahan hän ei ole haudalla ennen käynyt.
Hän muistaa, hän kyllä muistaa. Aivan kaiken.
Joissakin muistoissa hän ja Chikai pelaavat yhdessä jalkapalloa, pyydystävät kultakaloja matsurin juhlahumussa ja loikoilevat kesänurmikolla pilviä katsellen. Joissakin he kasvattavat kannabista, kiristävät rahaa aseilla uhaten ja vesikiduttavat niitä, jotka ovat Chikain uhreiksi valikoituneet. On muistoja joissa Chikai vetää hänet lujaan mutta lempeään karhunhalaukseen, muistoja joissa tämä kutsuu häntä heikoksi ja hyödyttömäksi. Muisto äidin koruja varastavasta isoveljestä. Muisto kissanpennusta, jota he yhdessä hoitavat. Muisto ladatusta aseesta, jolla Chikai osoittaa häntä, valmiina ampumaan. Muisto siitä, miten tämä lopulta tuleekin itse ammutuksi.
”Vaikka sinä sanoitkin vain käyttäneesi minua oman etusi tavoittelemiseksi ja teit mitä teit, minä tiedän, että oikeasti sinä rakastit minua”, Tooi sanoo hauraasti muistellessaan sitä yötä, kun Chikai sai surmansa. On vaikea puhua, mutta hän puhuu silti. Hänen on pakko. ”Ja minä rakastan sinua.”
Olisi vain helppo vihata veljeä ja tämän kauheita tekoja, ehkä jopa unohtaa tämä kokonaan, mutta Tooi ei siihen kykene. Hän kyllä tietää, että Chikai on syyllinen (melkein) kaikkiin hänen kurjiin kokemuksiinsa, kaikkiin traumoihinsa, jokaiseen menetettyyn vuoteen. Mutta siltikään hän ei voi muuta kuin rakastaa veljeään.
Tooi näkee mielessään valokuvan, jota Chikai oli kantanut aina mukanaan ja joka on nyt hänellä tallessa, kotona yöpöydän ylimmässä laatikossa. Valokuvan, jonka hän itse poimi Chikain verisestä rintataskusta tämän vaikertaessa vielä viimeisiä sanojaan. Valokuvan, joka on sotattu tussilla niin, että siitä erottaa enää vain pikku-Tooin pyöreät, iloiset kasvot.
Tooi puree hampaansa yhteen, yrittää siten estää silmäkulmiin puskevia kyyneleitä. Taistelu on turhaa, sillä lopulta silmät kuitenkin alkavat vuotaa, ja poskipäät kastuvat suolaisista surun ja ikävän kyynelistä.
Kunpa he olisivat aina voineet elää normaalina, onnellisena perheenä. Kunpa vanhemmat eivät olisi saaneet taakakseen ystäviensä velkoja ja tappaneet itseään, kunpa Chikai ei olisi valinnut rikoksen tietä rahaa saadakseen ja lopulta kuollut väkivaltaisesti valintansa myötä. Kunpa hän itse olisi voinut tehdä
jotain – jotain muuta kuin mennä mukaan veljen hämäriin bisneksiin.
Tooi pyyhkii kyyneleitä poskiltaan ja yrittää parhaansa mukaan sietää tuskasta ja ikävästä vaikertavaa sydäntään. Kylmästä hän ei enää välitä, vaikka se saakin hänet tärisemään. Ainakin Tooi uskottelee itselleen, että tärinä johtuu koleasta säästä. Hän tuijottaa Chikain yksinäistä hautaa ja miettii, mitäköhän veli hänelle sanoisi, jos voisi tuonpuoleisesta käsin puhua. Pahoittelisiko tämä tekojaan? Vai vieläkin moittisi häntä liian heikoksi ja hyväksi maailmaan, jossa vain vahvat ja pahat selviävät?
Mutta silti hän on heistä kahdesta se, joka on nyt elossa.
Ehkä hän onkin vahva.
”Mutta et sinä ollut heikko”, Tooi kuiskaa kuin Chikai olisi hänen vierellään, vaikka niin ei olekaan. Mutta ehkä veli kuulee hänet sieltä, missä nyt ikinä onkaan – jos ylipäätään on päässyt minnekään kuolemansa jälkeen. ”Saamarin itsepäinen kylläkin.”
Ja ehkä se olikin ollut Chikain heikkous. Muutoinhan tämä olisi suostunut menemään sairaalaan ja ehkä jäänyt henkiinkin, sen sijaan että vain vuosi kuiviin tyhjän vesibussin katolla. Tarkat, muistojen luomat mielikuvat veljen verisestä ruumiista saavat Tooin voimaan pahoin.
”Mutta nyt sinulla on viimein rauha”, hän sanoo vielä, yrittää sanoillaan tavoitella rauhaa itselleenkin. Se onnistuu vain vaivoin, jos lainkaan, ja hän painaa katseensa maahan. Uudet kyyneleet kirvelevät hänen silmissään.
Tooi tietää, ettei ole ollut Chikain haudalla kauaa, mutta sekin alkaa olla jo tarpeeksi. Hän astuu askeleen taaksepäin ja nostaa katsettaan sen verran, että näkee haudan edessä olevat tyhjät, kiviset vaasit. Kukkia niissä ei ole koskaan ollutkaan, ja Tooista tuntuu, että niin tulee olemaan jatkossakin. Ei veli ansaitse kukkia.
”Minä menen nyt”, Tooi ilmoittaa kääntäen haudalle selkänsä. ”Mutta en sano hyvästejä”, hän lisää vielä vilkaisten taakseen. Sitten hän lähtee kävelemään pois hautausmaalta niin nopeasti kuin kehtaa.
Hyvästien sanominen olisikin ollut täysin turhaa, sillä Chikai ja tähän liittyvät muistot pysyvät hänen mielessään. Hän ei unohda, vaikka veli vielä eläessään niin aina väittikin. Haudalla käynti yksistäänkin todistaa sen, ja kotimatkalla Tooi päättää raivaavansa olohuoneen lipaston päällisen ja pyhittää sen Chikain muistolle, vaikkei olekaan varma, onko hänellä mitään sopivaa sitä varten.
Ei sillä, että veli hänen mielestään edes ansaitsisi kotialttaria, kun ei ansainnut niitä kukkiakaan. Mutta rakkaudessa ei olekaan kyse siitä, mitä kukakin ansaitsee, vaan siitä, mitä on toisten vuoksi valmis tekemään.
Ja sen asian suhteen Tooi on edelleen aivan niin kuin oli kymmenen vuotta sittenkin.
Pikkuveli, joka on valmis tekemään rakkaan isoveljensä vuoksi mitä vain.