Huhhuh. Minulla on kauhea kiire, koska kymppihaasteen deadline on huomenna ja olen härkäpäisesti päättänyt, että minähän hitto vie saan lausepakettini paketoitua, koska sain
Parrisilta siihen niin inspiroivat ja kauniit inspismuruset (kiitos
), että haluan hyödyntää niistä jokaisen. Tämän tekstin myötä paketti on vihdoin kääreissään!
Teksti kuuluu
Varauksia ja purkauksia -teekkariromantiikkasarjaan ja sijoittuu Juuson toiseen lukiovuoteen, mutta sen pitäisi olla pääpiirteittäin ymmärrettävissä myös ilman aiempaa hahmotuntemusta, koska se pohjautuu pitkälti itsereflektioon ja sisäiseen kasvutarinaan. Tämä tarina on aika paljas ja hauras. Yritin pitää sen aitona, maanläheisenä ja kivuliaankin avoimena, ja toivottavasti onnistuin edes jossain määrin, sillä tämä on yksi niistä tarinoista, jotka on vain pakko kertoa. Juuson matkaa seuranneet ovat saattaneet panna merkille sen kontrastin, joka vallitsee yläasteikäisen ja yliopistoikäisen Juuson välillä, ja tämä tarina avaakin sitä, miten häpeän höykyttämästä pojasta kasvaa lopulta nuori mies, joka ei halua (eikä oikeastaan enää osaakaan) kuluttaa hetkeäkään itsensä ja olemassaolonsa häpeämiseen. Juuson matka ei tietenkään pääty tähän, vaan edessä on vielä monta kohtaamista menneisyyden mörköjen kanssa, mutta näkisin tämän silti eräänlaisena uuden ajanjakson alkuna, käännekohtana Juuson elämässä.
Lämmin kiitos, jos luet! ♥ Kaikenlaiset kommentitkin ovat aina mitä lämpimimmin tervetulleita.
≋
Kylpyhuoneessa on kokovartalopeili, jonka eteen Juuso astelee perjantaisena iltapäivänä kodin humistessa hiljaisuutta. Hän lukitsee oven takanaan, vaikka tietääkin vanhempiensa istuvan iltaa ystäväpariskunnan luona todennäköisesti vielä useamman tunnin. Oikeastaan hän ei kai lukitsekaan ovea muilta ihmisiltä, vaan muulta maailmalta. Tuntuu turvallisemmalta sulkeutua ja suojautua, aivan kuin hän olisi tekemäisillään jotain häpeällistä. Sen ajatuksen Juuso kuitenkin ravistaa pois.
Yksityistä, ei häpeällistä.Juuso pysähtyy peilin eteen ja tuijottaa kuvajaistaan. Hän ei sytytä valoja, sillä pieni ikkuna korkealla katonrajassa päästää lävitseen juuri tarpeeksi keväistä luonnonvaloa. Juuso haluaa tuntea olevansa kotona, luonnollisessa ympäristössä ja tilassa, mahdollisimman kaukana yläasteen liikuntatunneista uimahallin kliinisenkirkkaassa valaistuksessa.
Hyvinä päivinä Juuso on aika kaukana niistä jo muutenkin, ja hyviä päiviä on onneksi aina vain enemmän. Juuson toinen lukiovuosi lähestyy loppuaan, ja paljon on tapahtunut kahdessa lukuvuodessa. Juusolla on kavereita, jopa yksi ystävä – ystävä, jota hän uskaltaa jo ansaitulla ylpeydellä kutsua
hyväksi ystäväksi. Hän ei ole enää se outolintu, jota muutama koulun kingi kiusaa ja kaikki muut karsastavat. Hän uskaltaa puhua, hymyillä, jopa ottaa kontaktia ja tulla huomatuksi. Huomion herättäminen ei enää ole pahin painajainen, vaikka se vieläkin toisinaan tuntuu liian riskialttiilta ja nolostuttaa. Viime viikolla Juuso kompastui kengännauhoihinsa ja kapsahti polvilleen matkalla ruokalaan, ja sekunnin sadasosan sydämenpysähdyksen verran hän kuuli vahingoniloista röhönaurua takaansa ja tunsi potkun pakarassaan – kunnes hän tajusi, ettei kuullut eikä tuntenut yhtään mitään. Vahingoniloa ja pahantahtoisuutta mahtuu maailmaan aina, mutta eivät ne
aina osu Juuson tielle, ja askel ja moka kerrallaan hän kai oppii sen.
Koulupäivät eivät enää ole lohdutonta ja loputonta selviytymistaistelua. Kun Juuso muistelee parin vuoden takaista aikaa, hän melkein hätääntyy, koska etäisyyden päästä hän ei tavoita sitä, miten selvisi siitä hädän ja ahdingon harmaasta alhosta, johon heräsi joka aamu uudestaan. Siksi Juuso yrittää olla muistelematta. Nykyään jossain siintää valoa, tulevaisuuden valoa, ja joskus se pilkahtaa aivan nenän edessä, niin kuin tänään Juuson lähtiessä kohti kotia iltapäivän viimeiseltä tunnilta. Kevätaurinko lämmitteli selkää, kun Juuso tarpoi pihan poikki kiireettömin askelin ja jutteli Mikon kanssa läksyistä ja siitä, jaksaisiko illalla lähteä juoksulenkille. Sellainen valo on oikeastaan nykyisyyden valoa, sitä kun kaikki on ihan hyvin tässä ja nyt.
Kaikki ei ole täydellisen hyvin, mutta Juusolle riittää enemmän kuin hyvin, jos kaikki on suurimman osan ajasta ihan hyvin. Siksi hän nyt seisoo kylpyhuoneessa kokovartalopeilin edessä itseään silmiin tuijottaen.
Päivän viimeisellä tunnilla – psykologian kurssilla – käsiteltiin oman itsensä hyväksymistä psykofyysisenä kokonaisuutena. Opettaja suositteli kokeilemaan harjoitusta, jossa ollaan peilin edessä, tarkastellaan omaa kuvajaista ja pyritään tiedostamaan ja hyväksymään se sellaisenaan.
Kaikesta näkemästään ei tarvitse pitää, mutta se on kevyempi kantaa, jos sen hyväksyy tässä hetkessä. Juuso haluaa yrittää, juuri tänään kun kevään valo on nykyisyyden valoa. Hän tietää, että hänellä on vielä matkaa kuljettavanaan. Hän on jo melkein sinut sen kanssa, että hän on joskus sosiaalisesti kömpelö ja harrastaa tanssia, joka ei ehkä ole lukioikäisen pojan katu-uskottavin harrastus, mutta ulkonäkö on hänelle edelleen arka paikka. Siitä kaikki silloin yläasteella sai alkunsa: ulkoisesta erilaisuudesta, ikätovereita hitaammin kehittymisestä, vuosien turhauttavasta kurimuksesta jota murrosiäksikin kai kutsutaan.
Tänä päivänä seitsemäntoistavuotiaan Juuson kasvoilla on nuoren miehen epävarmuutta ja vakavuutta, jopa karkeaa keskeneräisyyttä. Se kai kuuluu asiaan. Hän ei ole valmis, ei ole vielä vuosiin. Suupieli nytkähtää, kun kevätvalo paljastaa leuasta muutaman haituvan. Juuson ei tarvitse ajaa partaa vielä edes viikoittain, mutta silloin tällöin hän sen kuitenkin tekee, ja siitä tulee jopa hassun miehekäs olo. Hän seuraa perässä, vaikkei hänellä ollut viiksiä vielä neljätoistavuotiaana niin kuin joillakuilla. Vähitellen kasvonpiirteetkin miehistyvät, leukalinja vahvistuu ja nenänselkä jykevöityy. Aataminomena erottuu jo selvästi. Juuso tietää, ettei hänestä koskaan kuoriudu Adonista, mutta ei hän oikeastaan sitä haluakaan. Hän haluaa vain olla mies, ihan tavallinen ja todellinen.
Tuntuu omituiselta hymyillä omalle peilikuvalle. Aluksi Juuso melkein hätkähtää virnettään, sillä ei se näytä aivan siltä, miltä hänestä tuntuu silloin, kun häntä hymyilyttää. Kun hän tovin tiirailee ja tirkistelee, hän saattaa kuitenkin nähdä itsessään sen taaperon ja pikkupojan, joka virnistelee valokuvissa leveästi koko kasvoillaan. Silmänurkat kipristyvät, kulmat kaartuvat levollisina. Juusosta tuntuu, että hän on ehkä liian pitkään piilotellut hymyjä, kätkenyt niitä kauluksiin. Hän muistaa vieläkin, miten kovasti yritti olla hymyilemättä perjantai-iltapäivisin, koska todellinen vapaus ja turva ei
koskaan koittanut ennen kotiovea eikä siitä siis kannattanut iloita ennenaikaisesti. Ei saanut näyttää helpotusta, ei huojennusta. Joku olisi kuitenkin huomannut sen ja polkenut sen maahan.
Hymy hyytyy ikävien muistojen hyöyssä. Juuso nielaisee sen pois ja pyyhkäisee katseellaan alemmas, aina hyväntuulisten Muumipeikko-sukkien peittämiin varpaisiin asti. Juuso on ehkä vielä kaukana persoonallisesta tyylistä, mutta ei hänelle tuota ongelmia vetää jalkaansa Muumeja, jos ne piristävät. Yhdessä hänen rakkaimmista T-paidoistaan tanssahtelee Haisuli, ja ehkä vielä joskus hän pukee sen kouluunkin. Yläasteella häntä parjattiin halvoista, epämuodikkaista vaatteista, mutta nykyään hän käyttää jotain vieläkin halvempaa ja vieläkin vähemmän valtavirtamuodikasta: kotikutoisia villapaitoja. Tänään hänellä on yllään suorat farkut ja äidin neuloma harmaanvihreä villapaita. Se lämmitti juuri sopivasti aamulla, kun oli vielä pakkasta.
Käsi sormeilee villapaidan reunaa. Jalkaterät haeskelevat toisiaan kuin hermostuksissaan. Juuso tuijottaa peilikuvaansa, ja hetken hänestä tuntuu kuin hän olisi vieraassa vartalossa. Hän ei ole tottunut näkemään itseään kokonaisuutena, vaikka hän on kiusallisenkin tottunut tuijottelemaan polviaan tai sormiaan. Joskus hänellä on fyysisestikin etäinen ja omituinen olo, aivan kuin hän ei hallitsisi omaa kehoaan täysin. Jäsenet ovat kankeita ja touhuavat toisinaan ihan omiaan. Juuso ei halua edes kuvitella, millainen kömpelys hän olisi ilman urheiluharrastuksia. Kuluneen vuoden sisään hän on venähtänyt kymmenen senttiä, eikä henkinen mitta ole aivan pysynyt perässä. Mikäli pituusennusteeseen on uskominen, luvassa on vielä toiset kymmenen senttiä. Satakuusikymmentäsenttisenä viisitoistavuotiaana Juuson oli todella vaikea uskoa lääkärin lupauksia, mutta tässä hän nyt joka tapauksessa seisoo, ihan miehen mittaisena jo. Yksi taakka on kieltämättä pois harteilta.
Toista taakkaa Juuso kantaa kuitenkin yhä. Hän tietää, että hänen pitäisi kohdata sekin, sillä sitä on raskaampaa raahata kuin mitään muuta menneisyyden mörköä. Silti sormet epäröivät edelleen paidanhelman parissa. Sydän hyppelehtii kurkussa saakka, ja kämmenet tuntuvat yhtäkkiä hikisen nihkeiltä. Juuso tietää, että juuri siksi hänen pitäisi uskaltaa, mutta hän tietää myös, että juuri siksi uskaltaminen on niin vaikeaa.
Se on kevyempi kantaa, jos sen hyväksyy tässä hetkessä.Lopulta Juuso sulkee silmänsä, kiskaisee villapaidan päänsä yli yhdellä nopealla vedolla ja antaa sen pudota lattialle. Farkkujen riisuminen käy vähemmän näppärästi, mutta käy kuitenkin, ja samaa matkaa lähtevät bokserit. Juuso potkii ne samaan myttyyn paidan kanssa, oikenee taas täyteen mittaansa ja vetää käsivartensa puskaan; se tuntuu niille ainoalta oikealta paikalta tässä hetkessä. Vasta sitten hän avaa silmänsä – nopeasti ja kokonaan niin, ettei aikeesta voi perääntyä.
Veri hyökyy poskille saman tien, kuin vanhasta tottumuksesta. Tuttu kuumotus kihelmöi iholla, ja Juuson tekee mieli vaihtaa asentoa ja katsoa jonnekin ihan muualle. Vaikka kylpyhuoneessa ei ole ketään muuta ja koko kotia asuttaa Juuson lisäksi tällä hetkellä vain hänen kaksi marsuaan, hänestä tuntuu tuskallisen paljaalta ja näkyvältä – melkein kuin maailmankaikkeudella olisi jokin kollektiivinen tietoisuus, joka tallettaisi hänet jokaista yksityiskohtaa myöten ja nauraisi hänelle. Nauraisi sitä samaa röhönaurua kuin ne koulun kingit, joiden suurinta hupia oli Juuson nöyryyttäminen.
Jotenkin kylpyhuone hämärtyy ja keväinen valo kaikkoaa. Juuso on taas uimahallin suihkutiloissa, liian paljaana ja suojattomana. Missään ei ole turvapaikkaa. Mieli laskelmoi alati, miten kannattaa liikkua ja sijoittua, jotta pysyy mahdollisimman piilossa ja poissa tieltä. Silti aina jokin menee vikaan. Aina joku nauraa, pilkkaa tai tönii. Mustelmia tai arpia ei ole ollut enää aikoihin, mutta Juuso saattaa silti nähdä niiden haamut tutuilla paikoillaan. Sinne ne kuuluvat.
Tunteet kuohauttavat palan kurkkuun, ja silmänurkissa kirvelee. Kaikkialla kehossa kuohuu hirvittävää häpeää, pettymystä, jopa suuttumusta, eikä Juuso ole varma, onko hän vihainen itselleen vai kiusaajilleen vai koko maailmalle. Hän pusertaa silmänsä kiinni, mutta liian myöhään, sillä kuumat kyyneleet karkaavat jo poskille. Juuso pyyhkii ne ranteeseensa raivoisasti, ravistaa päätään ja yrittää palata tähän paikkaan ja aikaan, pois uimahallin armottomuudesta. Hänestä tuntuu, ettei psykologianopettajan harjoituksen ole tarkoitus toimia ihan näin. Ei siinä ole mitään järkeä, että oman alastoman kehon katseleminen täysin turvallisessa ja suljetussa ympäristössä houkuttelee haamuja vuosien takaa.
Tai ehkä siinä on. Jos henkinenkin puoli on teettänyt työtä, fyysinen on kai aivan oma työmaansa. Kukaan ei aikuistu yhdessä yössä, eikä joku unohda koskaan. Juuso toivoo unohtavansa vielä jonain päivänä edes sen verran, että pystyy kohtaamaan alastomuutensa ilman häpeän hyökyä. Tavallaan hän uskookin unohtavansa tai ainakin hyväksyvänsä, samalla tavalla kuin hän on hiljalleen hyväksynyt seksuaalisuutensa. Hänen ei tarvitse alkaa ihastua vastakkaiseen sukupuoleen, vaikka hän sai kuulla homottelua koko yläasteen, eikä hänen tarvitse kehittyä samaan tahtiin kuin muut, vaikka hän oli niille muille yhtä kuin kolmen vuoden naurut. Nyt hänellä on jo normaali nuoren miehen vartalo, eikä hänellä ole mitään syytä hävetä. Hän haluaa heittää hyvästit häpeälle. Ja jos on olemassa maailmankaikkeuden kollektiivinen tietoisuus, se saa luvan tästä hetkestä lähtien tietää, että Juuso Hirvonen on hävennyt jo ihan tarpeeksi asioita, joille hän ei ole edes mahtanut mitään.
Hiljalleen tunteet tasaantuvat. Juuso halaa ja heijaa itseään, ja kun hän lopulta avaa silmänsä, hän pystyy katsomaan peiliin, katsomaan normaalia nuoren miehen vartaloa joka on vielä normaalin keskeneräinen. Juuso vakuuttaa itselleen, että juuri nyt kaikki on ihan hyvin ja hän on ansainnut sen suojan ja turvan, jonka nykyisyyden valo häneen valaa. Hän voisi mennä vaikka uimahalliin ilman, että valo sammuisi. Hän pärjäisi. Hänellä on vielä matkaa kuljettavanaan, mutta hän jaksaisi ja kulkisi ja pärjäisi.
Juuso pukee päälleen ja poistuu kylpyhuoneesta. Peili jää heijastamaan kaakeliseinää. Jäänteenä Juusosta ja tunnekuohusta on vain kaksi jalanpainaumaa pörrömatossa, josta ne pian kohoavat kadoksiin.
Mikko on lähettänyt viestin, jossa hän ehdottaa lenkillelähtöä
än yy tee nyt. Juuso peukuttaa viestin ja vetää tuulitakin ylleen. Lähtiessään hän vilkaisee eteisen peiliin ja näyttää itselleenkin peukkua – ja heti perään kieltä.
Taivaalla aurinko sinnittelee kevään elinvoimalla, ja Juuso hymyilee koko olemuksellaan.
Juuri nyt kaikki on ihan hyvin.