Steampunk (suom. ”höyrypunk”) on 1980-luvulla kiteytynyt tieteiskirjallisuuden suuntaus, jossa tapahtumaympäristön muodostaa 1800-lukua ja usein erityisesti viktoriaanista Britanniaa muistuttava vaihtoehtoinen todellisuus. 2000-luvulla steampunkista on kehittynyt kokonainen alakulttuuri.
Alakulttuurilla tarkoitetaan sitä, että
steampunk-genren ympärillä on muovautunut pukeutumiskulttuuria seka tullut tunnetuksi populaarikulttuurissa, kuten myös musiikissa. Esimerkkejä steampunk -tyylistä voit katsoa
tästä ja
tästä, mutta asusteiden ei tarvitse aina olla viimeisen päälle. Pukuilua yhdistää monesti 1800-luvun viktoriaanisuus, koneet ja värisävyissä mm. ruskea, mutta olen itse nähnyt myös koreita ja värikkäämpiäkin asukokonaisuuksia, kuten violettia. Osana pukeutumista on myös tapa tuunata koruja, asusteita tai jopa huonekaluja punk-henkisesti! Steampunk-musaa soittaa puolestaan mm.
Abney Park, jonka kappaleen Airship Pirates pääset kuuntelemaan linkistä.
Kyberpunk (engl. cyberpunk) on tieteiskirjallisuuden alalaji. Termi koostuu kahdesta sanasta: kyber (kybernetiikka) ja punk. Kyberpunkin on luonnehdittu yhdistävän korkean tekniikan (high tech) ja yhteiskunnan alimman kerroksen (low life).
Kyberpunk on tunnettua kirjallisuudesta (mm. Frankenstein), elokuvista (Blade Runner, Terminator jne.), peleistä (Cyberpunk 2020) ja myös musiikista, kuten
Billy Idolin Cyberpunk-album. Muuta Kyberpunk-henkistä musiikkia löytyy mm. Youtubesta haulla "Cyberpunk music". Pukeutumistyylinä kyberpunk on synkempi ja futuristisempi kuin sisarensa.
Biopunk on kyberpunkin sukulaissielu, jossa kehittyneen tietotekniikan sijasta käsitellään geenimuokkausta, "biohakkerointia" ja synteettistä biologiaa. Pahainen yhteiskunta ja hallitus ovat kyberpunkin tapaan keskeisessä roolissa ja käsittelyssä on yhteiskunnalliset teemat. Genren kirjallisuutta on mm. Gibsonin Neurovelho-kirja jatko-osineen. Tämän genren esitteli Finin Jastreb
viestissään, josta tätä esittelytekstiä on lainattu, kiitos!
Solarpunk is a genre similar to Steampunk that encourages optimistic envisioning of the future in light of present environmental concerns, such as climate change and pollution,[1] as well as social inequality.[2]
Solarpunk on puolestaan kyberpunkille kuin "vastakohta". Siinä, missä kyberpunk mielletään usein dystopiaksi voitaisiin karkeasti väittää, että solarpunk on utopiaa. Tässä genressä on kukistettu sosiaaliset-, ympäristö- ja monet muut suuret katasrofit ja ongelmat yhteiskunnassa ja ympäristössä. Solar- ja tämän sisarella hopepunkilla ei ole samanlaista alakulttuuria, kuten edeltäjillä (tietääkseni), mutta tästäkin teemasta löytyy paljon esimerkiksi taidetta netistä kirjallisuuden lisäksi. Kirjallisuutta on mm. Poseidonin lapset -kirjasarja.
Dieselpunk on tunnetumman steampunkin sukuinen retro-futuristisen teknologian estetiikkaa seuraileva tyylisuuntaus ja fiktionlaji. Sen puitteissa on luotu kuvataidetta, musiikkia, elokuvia, kaunokirjallisuutta ja tekniikkaa.
Dieselpunkia pidetään pessimistisempänä kuin steampunkia ja se sijoittuu pääasiassa sotien väliseen aikaan, eikä viktoriaaniseen aikakauteen. On myönnettävä, ettei tämä genre ole itselleni kaikkein tutuin, mutta onko sinulle? Vaihtoehtohistoriaa ja dieselpunkiksi määriteltäväksi teokseksihan luetellaan myös mm. Indiana Jones -elokuva sarja ja Wikipedia tituleeraa sarjaa krominhohtoiseksi, pitääkö paikkaansa?