Kirjoittaja Aihe: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11  (Luettu 4695 kertaa)

Hallahäive

  • ***
  • Viestejä: 720
BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« : 02.04.2013 17:01:14 »
Kirjoittaja: Hallahäive
Ikäraja: K-11
Fandom: BBC!Sherlock
Genre: Angst
Paritus: Tämän voi halutessaan lukea joko ilman paritusta tai lievänä Johnlockina.
Disclaimer: En omista Johnia tai Sherlockia. He ja kumppanit kuuluvat ACD:lle, BBC:lle, Moffatille ja Gatissille, minä vain lainaan muiden leluja.
A/N: Tämä ficci ei tuntunut millään loppuvan ja välillä tuskailin kovasti kirjoittamisen kanssa. Siksi olenkin ylpeä, että sain tämän viimein valmiiksi ja erityisesti loppuun olen tyytyväinen. Tein taustatutkimusta lääketieteellisten faktojen suhteen, mutta en takaa, että kaikki olisi kuvattu täydellisesti tai että mikään olisi 100 % totuudenmukaista. Toivon, että epäkohdat faktoissa tai aiheen kuvailussa eivät loukkaa ketään. Angstia löytyy jälleen kerran ihan riittävästi ja kuuntelin muutaman melankolisen biisin lähes puhki tätä ficciä kirjoittaessani. Suuret kiitokset ja halaukset kuuluvat Susimukselle, joka oli korvaamaton kannustaja ja jaksoi kuunnella hermoilujani, sekä keskustella epäkohdista. Olisin erittäin ilahtunut, mikäli joku viitsisi antaa palautetta. Toivottavasti pidätte...
Summary: Joskus on vaikeaa tietää, kumpi kärsii enemmän; taistelija vaiko tukijoukko.


Solu solulta


Se alkaa pienestä. John laihtuu muutaman kilon kuin huomaamatta ja on siitä ylpeä — pitäähän syrjäkujilla juoksentelusta jotain hyötyäkin olla. Hassua sinänsä, että lähes joka toinen ilta tilattu noutoateria tai Angelon ravintolassa nautittu herkullinen(mutta myönnettäköön, kaloripitoinen) lasagne eivät kerry vatsan tienoolle. Kenties Sherlockin yli-inhimillisestä aineenvaihdunnasta on tarttunut jotakin häneenkin, John vitsailee Sarahille kahvitauolla.

Painonmenetys jatkuu seuraavien viikkojen aikana tasaisesti. Aluksi se saa Johnin piristymään, onhan useimmilla hänen kollegoillaan istumatyön ja stressin vuoksi vaikeuksia säädellä omaa painoaan. Mutta kuuden kilon karistua hänen olonsa tuntuu virkistymisen sijaan heikkenevän. John tuntee itsensä väsyneemmäksi vuorojensa jälkeen ja juo aiempaa enemmän kahvia pysyäkseen hereillä ollessaan vahdissa murhaajan asuntoa vastapäätä. Sherlock kenties huomaa tämän, useammin kuin kerran John saa kiinni arvioivan katseen kehollaan. Hän on tottunut tutkiviin katseisiin, mutta ne tuntuvat lisääntyneen viime aikoina. Sherlock ei kuitenkaan sano mitään, eikä John näe tarpeelliseksi aloittaa mahdollisesti vaivaannuttavaa keskustelua.

Ylävatsakivut saapuvat pian painonputoamisen jälkeen. Eräänä iltana John joutuu jäämään kotiin Sherlockin lähtiessä rikospaikalle. Vatsaflunssaa, ei mitään vaarallisempaa, mene vain. Sherlockin katse on epäröivä, mutta hän lähtee ja jättää Johnin yksin sohvalle. Tuntia myöhemmin John voi pahoin.

Lievän huonovointisuuden jatkuessa vielä viikon päästä hälytyskellot alkavat soida Johnin päässä. Kellojen kirkuna vain voimistuu Sherlockin istuttaessa hänet nojatuoliin ja ojentaessa Johnin käsiin muistikirjan. Sinne on kirjattu koukeroisella käsialalla joukko oireita aikajärjestyksessä. John sulkee vihon sylissään sinisten silmien tarkan syynin alla. Hän soittaa ja varaa itselleen ajan lääkärille. Sherlock keittää teetä ja siivoaa tiskialtaan sanomatta sanaakaan. John miettii, josko hänen suonissaan sykkii sama epäilys kuin Johnin omissa.

Sinä iltana John kierii unettomana sängyssään kunnes vihdoin nukahtaa alakerrasta kaikuviin haikeisiin säveliin.

*

”Olen pahoillani, tohtori Watson. Tomografiassa löytyi kasvaimia. Teillä on haimasyöpä.”

Johnin kasvot valahtavat kalpeiksi ja Sherlock pilkkoo mielessään onkologin palasiksi, huutaa tämän salaisuudet ilmoille.

”Kuinka pitkällä se on?” John kysyy hiljaisella äänellä, puristaa kätensä nyrkkiin. Anna meidän olla ajoissa.

”Valitettavasti kuten yleensäkin tämän syöpätyypin kanssa, enää ei ole mahdollisuutta tehdä leikkausta. Havainto tehtiin liian myöhään, jotta se olisi mahdollista. Syöpä on leviämässä ja saattaa olla, että se etenee nopeasti. Emme osaa vielä sanoa kuinka aggressiivinen se on. Suosittelemme sytostaatteja näin aluksi. Myöhemmin on mahdollista kokeilla myös niiden yhdistämistä sädehoitojen kanssa, mutta hoitojen raskauden vuoksi—”

”Selvä. Milloin aloitamme?”

”Varaan ajan ylihuomiselle. Käykö kello kymmeneltä?”

John nyökkää turtana. Heidän poistuessaan vastaanotolta Sherlock haukkuu lääkärien toimintaa kunnes John hiljentää hänet tiuskaisulla.

Lopeta. Tässä ei ole kyse sinusta.”

”... Olen pahoillani.”

John huokaisee.

”Ei se ole sinun syytäsi. Tämä on vain... tekee kipeää kuulla tuollaisia uutisia.” Jos Johnin ääni särähtääkin tai jos Sherlock tarttuu hänen hihaansa pikkulapsen lailla, ei kumpikaan sano siitä sanaakaan. Taksimatka Baker Streetille on pitkä ja hiljainen. Heidän kohdatessaan rouva Hudsonin portaikossa tämä tarvitsee vain yhden silmäyksen ja apean virkkeen. Sitten hän purskahtaa itkuun, mikä ei kohenna kenenkään oloa.

*

Arki jatkuu aluksi tavalliseen tapaan, joskin hoitojen rytmittämänä. Pikkuhiljaa kuitenkin Johnin kunto huononee, ja Sherlock rajoittaa uusien tapauksien vastaanottoa tämän vastusteluista huolimatta. John jättää työnsä klinikalla. Sherlock tuntee hetken iloa siitä, että saa pitää hänet Baker Streetillä. Ulkoapäin katsottuna elämä näyttää jatkuvan rauhallisesti vain pieniä myönnytyksiä tehden.

Vaan toisinaan Sherlock tahtoisi huutaa keuhkojensa täydeltä, kirota, minä vihaan tätä, vihaan, sinulla ei ole oikeutta lähteä, minä olen vihainen sinulle. Viimeinen ajatus saa hänet säpsähtämään. John on se, jonka kuuluu olla vihainen, ei Sherlock. John on viimeinen ihminen maailmassa, jolle Sherlockin pitäisi olla vihainen. Vaan hän ei pysty rationalisoimaan ajatuksiaan samoin kuin aiemmin. Sherlock tuntee olonsa jatkuvasti typerän sentimentaaliseksi. Ja aivan arkisten, turhien asioiden vuoksi.

Niin kuin käydessään Tescossa, koska John ei sinä päivänä jaksa lähteä ulos, ja Sherlock oli joka tapauksessa menossa käymään Bartsissa. Hän kävelee pitkin käytäviä täynnä äitejä, joilla on kärryissään kolme kiljuvaa kakaraa ja päätyy keksihyllyille. Siellä hänen silmiinsä osuu paketti täytekeksejä, joita John ostaa toisinaan viikonlopuiksi. Niitä, joita John syöttää vaivihkaa Sherlockille hänen ollessaan niin kiireinen kritisoimaan lauantai-illan surkeaa actionpätkää, ettei hän edes tajua syöneensä niitä ennen kuin paketti on jo puoliksi tyhjä. Sitten Sherlock löytää itsensä ajattelemasta, että pian, pian hänen ei enää tarvitse katsoa yhtään elokuvaa, jota tähdittää Jackie Chan tai Arnold Mikälie. Ja sitten, sitten hän pelästyttää itsensä kurkkunsa yhtäkkisellä kuivuudella, sillä, miten vaikeaa hänen on liikkua kaupan tahmealla lattialla. Sherlock ostaa keksejä neljä pakettia ja jättää loput ostoksista tekemättä. Kun hän palaa kotiin John kohottaa kulmiaan nähdessään paketit, avaa suunsa luultavasti moittiakseen, mutta katsoo sitten Sherlockia uudestaan ja huokaisee.

”Tule tänne”, John komentaa, eikä Sherlock vastustele vaan kävelee huoneen poikki kekseineen kaikkineen. Hänen ollessaan tarpeeksi lähellä John nousee ylös nojatuolista ja ottaa hänen kädestään kiinni. Sherlock antaa Johnin johdattaa heidät molemmat sohvalle, jossa he istuvat hartia hartiassa kiinni ja katsovat putkeen kolme jaksoa sarjasta Supernanny ilman, että Sherlock kommentoi sarkastisesti jokaista puheenvuoroa. John ojentaa ensimmäisen jakson puolivälissä Sherlockille keksin ja hymähtää Sherlockin nuollessa vaniljatäytteen pois ennen keksiosan syömistä. Sherlock sulkee silmänsä ja tallentaa mielenpalatsiinsa tarkasti tunteen Johnin käsivarresta hänen omaansa vasten, sen, miten John tuhahtaa ”kuinka monta mainoskatkoa voi yhden ohjelman aikana tulla”.

Lopulta noutoaterian ja tyhjänpäiväisen TV-visailun jälkeen John ilmoittaa olevansa väsynyt ja lähtee kipuamaan yläkertaan. Hänen askeleensa ovat hieman tavallista hitaammat, mutta eivät vielä huomattavasti. Alumiininen keppi odottaa yhä makuuhuoneen vaatekaapissa. Sherlock istuu omassa nojatuolissaan, kunnes kuulee Johnin huoneen oven naksahtavan kiinni. Sitten hän kävelee rappuset varovasti ylös juuri sulkeutuneen oven eteen. Hän istuu seinää vasten ja kuuntelee, kuinka Johnin sängyn jouset narahtavat hänen käydessään makuulle. John kierähtää muutaman kerran kyljeltä toiselle, etsii hyvää asentoa olkapäälleen. Kymmenen minuutin kuluttua seinän takaa kuuluu ainoastaan syvä hengitys Johnin vaipuessa uneen. Sherlock ei liiku, hän tuijottaa portaikkoon mitään näkemättä. Miettii, kauanko ennen kuin Johnin pitää muuttaa alempaan kerrokseen.

Puoli kolmelta hän astelee omaan huoneeseensa. Lakanat hänen sängyssään ovat kylmät ja hän nukkuu näkemättä unia. 

*

Kaikesta tulee todellisempaa, käsinkosketeltavaa, kun Harriet vierailee Baker Streetillä. Hänen polkkatukkaansa on suihkutettu hedelmäiseltä ja halvalta tuoksuvaa hiuslakkaa, joka saa Sherlockin ajattelemaan appelsiineja, joita kuoritaan sairaalasänkyjen vieressä, ja hänen kynsiensä punainen lakka lohkeilee. Harry on tullut suoraan Anonyymien Alkoholistien tapaamisesta (Sherlock ei ole koskaan ymmärtänyt mitä anonyymiä sellaisissa istunnoissa on, mutta nyt ei ole aika kysyä sitä) tai niin hän ainakin kertoo. Viisi viikkoa kuivilla saa Johnin antamaan kannustavan hymyn. Sherlock miettii hymyilisikö John jos tämä tietäisi, että tosiasiassa on kulunut vasta neljä viikkoa ja kaksi päivää Harryn edellisestä viinilasillisesta.

Hän pysyy hiljaa. John keittää teetä ja Harry yrittää vaivaantunutta smalltalkia Sherlockin kanssa. Jotakin säästä ja tietokone-ongelmista, Sherlock deletoi keskustelun myöhemmin samana iltana. Sitten he istuutuvat olohuoneeseen kaikki kolme, Sherlock nojatuoliinsa viulun kanssa ja sisarukset sohvalle toisiinsa selvän etäisyyden jättäen.

”Minä olen kamalan pahoillani, Johnny”, Harry tunnustaa ja Sherlock estää itseään pyöräyttämästä silmiään.

”Olisin tullut jo aiemmin, mutta...” kuolevien kanssa ei ole helppoa jutella, lauseen loppu jää leijumaan ilmaan.

”Ymmärrän”, John hymisee.

”Onko jotain mitä minä voin tehdä, John?” Kuole sinä hänen puolestaan, sinä ansaitset sen enemmän kuin John.

”...Yksi asia, Harry. Voit tehdä yhden asian.”

John katsoo siskoaan syvälle silmiin, lähes samanvärisiin kuin hänen omansa ovat. Sitten hänen kasvonsa muuttuvat ankariksi. Kapteeni Watsonin kasvoiksi, tai niin Sherlock ainakin niitä mielessään kutsuu.
   
”Harry. Älä repsahda enää, ymmärrätkö?” John painottaa sanojaan tarttumalla Harrietia käsistä ja puristamalla kovaa. ”Sinä et saa enää... sillä ensi kerralla...” John nielaisee palan, joka pyrkii hänen kurkkuunsa. ”Ensi kerralla minä en enää ole täällä katsomassa sinun perääsi. Eikä Clara ole tarpeeksi vahva tekemään sitä minun puolestani.”

Harry puree huultaan ja Sherlock vetää viulullaan vihaisen nuotin. En ole enää katsomassa sinun perääsi. Samat sanat, Sherlock tietää, John voisi lausua jollekin aivan muulle kuin siskolleen. Hän riipaisee toisen mollinuotin karkottaakseen ajatuksen.

”Lupaa minulle, Harriet.”

”Minä... lupaan, Johnny”, Harry sanoo ja kiepsahtaa varoittamatta veljensä kaulaan. Harryn hartiat hytkyvät ja John kietoo kätensä hänen ympärilleen. Sherlock sulkee silmänsä, jottei näkisi Johnin silmissä kiertelevää lohduttomuutta, josta aivan liian suuri osa on siellä muiden kuin Johnin itsensä tähden.

*

Sherlock hätkähtää hereille keskellä yötä kuullessaan voihketta ja kolinaa kylpyhuoneesta. Hän nousee äkkiä ylös sängystä ja menee katsomaan, mitä siellä tapahtuu. Sherlock jähmettyy kylpyhuoneen ovelle päästessään.

John on polvillaan vessanpöntön edessä. Hänen kätensä puristavat kylmää posliinia ja hänen koko vartalonsa tärisee kun hän kääntyy katsomaan Sherlockia. Sherlock näkee, että Johnin suupielissä on merkkejä oksennuksesta. Hän kävelee hitaasti huoneen poikki ja koskettaa epävarmasti Johnin vasenta olkapäätä.

”Oletko kunnossa?” kysymys karkaa hänen huuliensa välistä ennen kuin hän ehtii estää itseään. Tietenkään John ei ole kunnossa. Ei ole ollut kunnossa pitkään aikaan. Ei tule ikinä olemaan. John suo hänelle vaisun hymyn ja kohauttaa harteitaan. Sherlock inhoaa niitä hymyjä, jotka ovat oikeastaan vain irvistyksiä väärinpäin.

”Olo on paskamainen, kuten odottaa voi. Inhoan sytostaatteja”, John mumisee. ”Muuten ei ole hätää.”

Sherlock on vähällä pyöräyttää silmiään viimeisen virkkeen kuullessaan. Hän kuitenkin hillitsee itsensä ja ojentaa Johnille kätensä.

”Pääsetkö ylös?”

John vastaa kysymykseen tarttumalla Sherlockin käteen ja sallimalla tämän vetää hänet seisaalleen. Johnin käsi on hiestä niljainen, mutta Sherlock ei päästä irti. John huojuu hieman paikoillaan. Sherlock istuttaa hänet ammeen reunalle ja kostuttaa hanan alla muutaman palan vessapaperia, joilla hän pyyhkii rivakasti Johnin suupielet kuivuvasta oksennuksesta. Turha taputella hellästi, John on sotilas, taistelija, ei mikään enkelinluinen potilas. John ojentaa kätensä ja Sherlock antaa hänelle hammasharjan mitään sanomatta.

”Kiitos, Sherlock.”

Sherlock ei vastaa, sillä hän ei näe mitään syytä olla tilanteesta kiitollinen.

*

”Olen ajatellut”, John sanoo vakavana heidän palattuaan hänen viimeisimmästä hoidostaan Baker Streetille. Tällä kertaa John ei onneksi oksentanut taksissa. Syöpäpotilaat saavat vain hitusen enemmän sympatiaa taksikuskeilta kuin oksentavat humalaiset. Molemmat joutuvat kustantamaan penkkien verhoilut.   

”Oli jo aikakin, kaikkien näiden vuosien jälkeen”, Sherlock virkkoo kuiva hymy huulillaan. John ei vastaa hymyyn, istuu vain sohvalle ja tuijottaa kohti kylmää takkaa. Sherlock ripustaa takkinsa naulaan ja kohottaa kulmiaan. ”Niin? Olet miettinyt...”

”Tämä tulee menemään pahemmaksi.”

Sherlock äännähtää jotakin epämääräistä ja odottaa, että John jatkaa.

”Ennusteet eivät ole hyvät juuri nyt ja... onko tässä järkeä? Minä olen välttänyt kuoleman jo useita kertoja. Ehkä nyt, kun asiat eivät vielä ole pahimmillaan...” Johnin ääni on neutraali. Sanat ovat kuin jäistä vettä Sherlockin niskaan. Hän ajattelee Johnin yöpöydän laatikossa lepäävää asetta. Kylmää metallia vakaassa otteessa.

”Se olisi helppo ratkaisu. Kenties kivuttomampi”, John toteaa tyynesti. Sherlock tuntee kuinka pieni olento nostaa päätään hänen sisällään, puristaa kouransa hänen sydämensä ympärille. Tältäkö Johnista tuntui kun Sherlock seisoi katon reunalla silloin vuosia, sydämenlyöntejä sitten?

”Se olisi nopeaa — meille molemmille. Ei tarvitsisi odottaa, että minä...” kuihdun, sammun, riivin irti sydämen, jonka olemassaolon kiellät.

Ei. Ei.

”Ei”, Sherlock raakkuu äänellä, joka ei ole hänen omansa. Olento imee hänestä epätoivoa, maiskuttaa vahingoniloisesti ilman karatessa Sherlockin keuhkoista. ”Ei, John... ole kiltti.”

Sherlock ei ole koskaan anellut armoa itselleen, mutta nyt hän luulee, että hän olisi valmis vajoamaan polvilleen, jos se saisi Johnin kuuntelemaan. Sherlock haukkoo happea liian suurissa annoksissa. Se sumentaa hänen silmänsä ja saa Johnin katseen kääntymään surumielisestä varautuneeksi.

”Sherlock.”

”Ei”, on ainoa sana, jonka Sherlock löytää lähes rajattomasta sanavarastostaan. On sietämätöntä katsoa, kuinka kovasti John taistelee omaa kehoaan vastaan. Sherlock inhoaa jokaista kertaa, jolloin John tuo aamiaisensa ylös lääkityksensä vuoksi. Jokainen säälinsekainen selkääntaputus tuttavilta on puukko. Mutta Sherlock on itsekäs. Hän tahtoo, että John roikkuu kiinni elämässä niin kauan kuin pystyy. Hän ei kestä ajatusta siitä, kuinka pian hän on taas yksin. Jokainen viikko, päivä, sekunti antaa toivoa, että hoidot sittenkin tehoavat. Ajatus siitä, että John lähtisi ilman taistelua, tuo kitkerän maun Sherlockin suuhun, polttelee kummasti silmiä.

”Shh”, John hymisee, eikä Sherlock muista milloin hän alkoi vapista. John silittää kättään sekaisten kiharoiden yli, vetää hiljalleen Sherlockin aivan kiinni kylkeensä. Sherlock ei uskalla sulkea silmiään, mutta hänen tärinänsä laantuu pehmeän kosketuksen alla. Hän painaa poskensa vasten Johnin rintakehää. Sydän lyö yhä rytmikkäästi.

”Ei...”

”Anteeksi”, John kuiskii hänen hiuksiinsa. ”Minun ei olisi pitänyt. En ole menossa minnekään. Minä lupaan. Olen tässä. Minä olen tässä.”

Sherlock puristaa Johnin käsivartta niin, että siihen todennäköisesti jää mustelmia. Johnin iho on niin paljon herkempi sairauden myötä. John ei sano mitään, jatkaa vain kätensä kuljetusta hänen hiuksissaan ja painaa kevyen suukon keskelle tummia kiharoita. Hiljalleen Sherlockin hengitys tasaantuu ja hän vaipuu uneen kahden päivän valvomisen jälkeen. Asiasta ei enää puhuta. 

*

”Sherlock, en tahtoisi häiritä, mutta me todella tarvitsemme sinua.”

”...”

”Ymmärrän kyllä, että nyt on huono hetki, mutta... kyseessä on ilmeisesti sarjamurhaaja. Viimeisin uhri oli kuusitoistavuotias poika. Olemme olleet jumissa jo kaksi viikkoa ja meillä on käsissämme neljä ruumista. Pitkitin tätä niin kauan kuin pystyin.”

”John tarvitsee minua.”

”... ymmärrän. Soita, jos muutat mieltäsi. Tulen käymään tänä iltana, jos mitään uutta ei tapahdu.”

Piip.


*

Eräänä tiistaiaamuna Sherlock istuu lukemassa lehteä keittiössä. Äkkiä hän kuulee Johnin askeleet raskaina portaissa. Niitä säestää ääni, jota hän ei enää uskonut kuulevansa. Pieni, säännöllinen töminä, joka kuiskii yhden taistelun häviämisestä.

Sherlock kohottaa katseensa askelten kopistessa vasten keittiön lattiaa. Hän kohtaa Johnin alaspäin kaartuneet suupielet, tuiman katseen, joka yllyttää kommentoimaan muutosta. Sherlock luo yhden silmäyksen alumiinikeppiin ja kääntyy taas lehtensä puoleen jättäen huomiotta rintakehässään tuntuvan vihlaisun.

John syö aamiaiseksi palan paahtoleipää, jonka jälkeen hän kävelee suoraan kylpyhuoneeseen. Laattaseinistä kaikuvista äänistä ei voi erehtyä. Sherlock ei ole hetkeen tuntenut oloaan yhtä avuttomaksi.

*

”Hoidot eivät valitettavasti näytä tuottavan tuloksia sillä tavalla kuin toivoimme. Uusimmissa kuvauksissa löytyi etäpesäke mahalaukussa. Jo ennestäänhän oli pieni pesäke imusolmukkeiden lähistöllä ja se vaikuttaa hieman levinneen. Olen erittäin pahoillani, mutta minun on kerrottava, että tällä hetkellä solunsalpaajat enää hidastavat taudin etenemistä. Voimme lisätä gemsitabiinin annosta seuraavalla hoitokerralla jos niin haluatte, mutta teidän olisi hyvä harkita asiaa, sillä suurempi annos lisää pahoinvointia.”

”Kuinka kauan uskotte, että...?”

Kaksi silmäparia porautuu tohtorin silmiin, etsii vastauksia, joita ei oikeasti haluta kuulla.

”Mitään varmaa ei voida sanoa...”

”Lopettakaa se kiertely”, Sherlock ärähtää. Hän on kyllästynyt ympäripyöreisiin lauseisiin ja tietää, että niin on myöskin John. John puristaa hänen kyynärpäätään rauhoittavasti ja Sherlock jatkaa lääkärin mulkoilua.

”Luultavasti puhumme noin kolmesta kuukaudesta. Ellei sitten käy ihmettä. Joskus sytostaatit onnistuvat pitkittämään potilaiden elämää odotettua pidempään.”

Kolme kuukautta.

”Lisätään annostusta”, John sanoo lähes tunteettomalla äänellä ja vilkaisee varovaisesti Sherlockin kalpeita kasvoja.

*

John näyttää niin väärältä maatessaan sairaalasängyn valkeissa lakanoissa letkujen ja laitteiden ympäröimänä. Hänen ihonsa kellertää hieman ja hänen silmiensä ympärille on uurtunut uusia juonteita, tällä kertaa kivusta, ei nauramisesta. Hänen hiuksensa ovat hoitojen myötä harvemmat kuin aiemmin. Kadonneet kilot tuntuvat lähteneen enemmänkin poskilta kuin vaikkapa käsivarsista, joskin on pakko myöntää, etteivät nekään ole yhtä lihaksikkaat kuin aikaisemmin. Sekä sairaus että makuulla olo haihduttavat lihasmassaa ja John on kärsinyt molemmista liian kauan. 

John raottaa silmiään kuullessaan Sherlockin askeleet sänkynsä vieressä ja hymyilee katseensa tarkentuessa. Hymy vaihtuu otsanrypistykseen hänen huomatessaan rypistyneen kauluspaidan, siniset pussit silmien alla.

”Näytät uupuneelta. Sinulla oli tuo paita eilenkin. Et kai taas ollut täällä yötä?”

”Et itsekään ole parhaimmillasi”, Sherlock puuskahtaa vastaamatta kysymykseen. John hymähtää.

”Et vastannut kysymykseeni.”

”Oletko yrittänyt syödä jo jotakin tänä aamuna? En ihmettele jos et, ateriasi ovat kerta kaikkiaan kuvottavia. Mitä se eilinen illallinen oli olevinaan? Tapettiliisteriä?”

”Heräsin vasta, kuten hyvin tiedät, Sherlock”, John vastaa päätään pudistellen. ”Minä soitan pian Gregille tai Mycroftille ja käsken heitä raahaamaan sinut nukkumaan. Tiesitkö muuten, että vierailuaika alkaa vasta kahden tunnin päästä?”

”Minä en ole vieras. Minä tunnen sinut, joten sillä ei ole väliä.” Tunnen sinut, tunnenhan? Paremmin kuin kukaan muu, mutten silti koskaan ehdi oppimaan tarpeeksi hyvin. Tarvitsen lisää aikaa, älä lyhennä sitä.

”Sherlock—”

”Älä.”

John tarttuu sängynreunalla istuvan Sherlockin käteen, puristaa rauhoittavasti ja nyökkää.

*

Hengenveto kerrallaan John katoaa aina vain kauemmaksi. Sherlock voi nähdä etäisyyden Johnin kelmeässä ihossa, tuntea sen tämän ranteen laiskassa pulssissa. Välttämätön odottaa edessä, eikä kukaan tiedä kauanko Johnilla on aikaa. Kuolema tuoksuu jo huoneessa, se haisee oksennukselta, desinfiointiaineelta ja parane pian –kukilta. Mitä järkeä on edes tuoda parane pian –kortteja ja –kukkia parantumattomalle? Sherlockista se on vain julmaa. Ja hän kutsuu itseään sosiopaatiksi.

Sherlock on viettänyt koko aamun katsomassa nukkuvaa Johnia. Hänellä on mukanaan kirja mehiläistarhauksesta 1800-luvulla, mutta aina kun hän avaa sen, se jää kesken lauseen tai kolmen jälkeen. Sitten Sherlockin katse siirtyy pois valkeilta sivuilta, kiinnittyy peiteltyyn kehoon. Hän seuraa henkeään pidätellen Johnin keuhkojen toimintaa. Oikeanpuoleiseen on kehittymässä etäpesäke, niin hän kuuli edellisen kuvauksen jälkeen. Aina kun John päästää ulos henkäyksen, Sherlock miettii samaa kysymystä.

Oliko se viimeinen?

Nytkö?

Mutta Johnin rintakehä kohoaa hitaasti uudestaan. Ei vielä. Sherlock antaa pulssinsa tasaantua. Kummallista, kuinka paljon niin mitätön liike, rintakehän nousu ja lasku, voikin merkitä. Sen seuraaminen on kuin katsoisi vuorovettä, pienikin viivästys laittaa miettimään, onko jokin vialla.

*

”Sherlock Holmes.”

”Hei, Lestrade täällä. Haen sinut kymmenen minuutin päästä, kun vuoroni loppuu.”

”Miksi?”

”Mycroft kertoi, ettet ole ollut kotona neljään päivään. Aika mennä suihkuun, sanoisin.”

”Miksi?”

”Sherlock, John pärjää hetken aikaa yksinkin.”

”Hän tarv— ”

”Hän vai sinä? Siellä on hoitajia ja veljesi valvoo Johnin huonetta. Rouva Hudsonkin on luvannut käydä tänään. Hän ilmoittaa jos jotakin on vialla. John pärjää, ja sinä tulet minun kanssani Baker Streetille. Syöt, käyt suihkussa, nukut hetken omassa sängyssäsi sen järkyttävän muovituolin sijaan. Etkä kiukuttele siitä. Me emme kaipaa enää toista potilasta, Sherlock.”

”...”

”Seitsemän minuuttia, Sherlock. Ole valmis.”


*

”Miten me tänään voimme, herra Watson?” Vaalea, hieman pullea hoitaja kyselee astuessaan huoneeseen vaihtamaan Johnin tippaa.

Tohtori Watson”, Sherlock korjaa mulkaisten hoitajaa. John pyöräyttää silmiään.

”Tohtori, siis. Onko ollut ylimääräisiä kipuja tai pahoinvointia viime tunteina?”

”Kaikki hyvin, lounas on pysynyt sisällä, ainakin tähän asti”, John vastaa väläyttäen pikaisen hymyn.

”Hienoa, minä —”

”Idiootti. Mitä hienoa tässä on? Onko hienoa, että John on sai–”

”Sherlock”, John sihahtaa. Hän yrittää pysyä henkilökunnan kanssa hyvissä väleissä, todistaa, että lääkärit eivät aina ole huonoimpia potilaita. Sherlock sen sijaan on ottanut tavoitteekseen purkaa turhautumistaan hoitajiin ja saada ystävälliset hymyt vaihtumaan hampaiden kiristelyksi; tavoite, joka on hyvää vauhtia toteutumassa. ”Olen pahoillani. Jonkun käytöstavoissa on yhä parantamisen varaa.”

”Ei se mitään, tämä on aina yhtä rankkaa puolisoille”, hoitaja toteaa. Johnin pahoitteleva hymy jähmettyy hetkeksi, ja Sherlock tuntee suupielensä nykivän.

”Sherlock ei ole minun ’puolisoni’. Me emme ole naimisissa.” John mumisee ja kohottaa ylävartaloaan hoitajan pöyhiessä hänen tyynyään.

”Oi anteeksi. Mitä nimitystä te käytätte? Partneri? Miesystävä?”

Sherlock seuraa huvittuneena kuinka Johnin suu aukeaa ja sulkeutuu.

”Partneri”, Sherlock kertoo kirkkaan hymyn kanssa, ja hoitaja nyökyttelee ennen kuin poistuu huoneesta.

Partneri?” John kysyy hitaasti hoitajan lähdettyä. Sherlock kohauttaa harteitaan ja katselee ulos ikkunasta.

”Se antaa minulle hyvän syyn olla täällä hänen tullessaan iltavuoroon. Yksinkertaiset ihmiset tarvitsevat yksinkertaisia tekosyitä.”

”Lakkaavatko ihmiset ikinä olettamasta, että –”

”En ymmärrä mitä väliä sillä on. Miksi sinusta on niin hirveää, että ihmiset olettavat meidän olevan pari? Vaikuttaako se sinun käsitykseesi miehisyydestäsi todella niin paljon? Vai häpeätkö vain kun sinut yhdistetään minuun?”

John nojautuu tyynyihinsä ja laskee katseensa hetkeksi kuin oikeita sanoja etsien.

”En minä häpeä”, hän sanoo pehmeällä äänellä. ”En minä koskaan häpeäisi sinua. Se vain tekee minut vaivaantuneeksi, kuinka kaikki luulevat tietävänsä niin paljon ja me emme edes enää voi... unohda.”

”Mi— ”

”Voisitko auttaa minut ylös? Tahdon vessaan.”

Sherlock silmäilee Johnia hetken tarkasti, ottaa huomioon uupuneen ilmeen ja nousee hitaasti ylös tuolistaan. Hän ojentaa kätensä ja vetää Johnin ylös sängystä. Sitten he lähtevät kävelemään kohti huoneen nurkkaa, hitaasti. John on unisen lämmin Sherlockin oikealla puolella, eikä hän voi olla pohtimatta miltä tuntuisi kavuta illalla nukkumaan tämän viereen kapealle sairaalasängylle. Ei Sherlock niin tule tekemään, mutta ajatus muhii hänen mielenpalatsinsa eteisessä vielä tunteja myöhemminkin.

Hän sipaisee Johnin harventuneita hiuksia tämän nukahdettua. Ne tuntuvat kovin pehmeiltä hänen sormiaan vasten. John kääntää päätään hänen kättään kohden, tuhisee hiljaa unissaan. Sherlock tuntee yllättävän kiintymyksen pilkahtavan esiin ja jatkaa sormiensa liikettä, kunnes yövuoron hoitaja astuu huoneeseen hymyillen hiljaa.

*

On rauhallinen iltapäivä, kun Molly vierailee ja John nauraa enemmän kuin hetkeen. Sherlock intoutuu kyselemään ruumishuoneen uusimmasta vainajasta ja Molly lupaa laittaa miehen oikean käden syrjään, jos Sherlock tulee kahville seuraavana päivänä. Sherlock ei ymmärrä miksi kaikilla on niin kova halu raahata hänet ulos sairaalahuoneesta nyt, kun hoitajatkaan eivät enää kohottele paheksuvasti kulmiaan nähdessään hänet yökierroksellaan. Hän suostuu silti, ja John hymyilee happiviiksiensä alta Mollylle tyytyväisen näköisenä.

John, joka on jo muutaman viikon ollut riippuvainen suoraan suoneen kulkevasta ravintoliuoksesta, saa syötyä kafeterian voisarven ja mustikkakiisseliä oksentamatta niitä heti ulos. John valittaa kaipaavansa kiinalaista, mutta vaikka Sherlock tarjoutuu tilaamaan kevätrullia, pudistaa hän päätään, ei kannata liikaa uhmata kohtaloa.

Se on hyvä päivä, pitkästä aikaa. Niin on vielä seuraavakin, silloin he katselevat huoneen pienestä TV:stä QI:ta ja John jaksaa olla hereillä melkein koko päivän. Sherlock jättää huomiotta mielenpalatsiinsa tallentamat tarinat viimeisestä hyvästä jaksosta ennen syöksykierrettä. Hän hymyilee sen sijaan ja keskittyy huomauttamaan Johnille, kuinka yksi hoitajista selvästi pettää miestään osastonjohtajan kanssa. Senhän näkee selvästi naisen korvakoruista, ne ovat valkokultaa, eivät hopeaa.

Illalla Sherlock nukahtaa pää sängynreunalla ja oikean käden sormet toisen sormiin kietoutuneina.   

*

Kun se lopulta tapahtuu, taivas ei romahda. Ulkona ei sade piiskaa maata, eikä tuuli riuhdo puita irti juurineen. Tuhannet, miljoonat sydämet jatkavat lyöntejään, lapset nauravat ulkona puistossa matkallaan koulusta kotiin. Se on aivan tavallinen torstai, yhtä toivoa täynnä kuin aikaisemmatkin.

Vain yksi sydän pysähtyy. Vain kaksi elämää rikkoutuu. Siinä se.

Sherlock istuu sängyn reunalla, laskee Johnin henkäyksiä tämän nukkuessa, kuten useita kertoja aiemminkin. Yksi, neljä, kaksitoista, kolmekymmentä. Neljättäkymmenettä ei koskaan tule. Uni vie mukanaan taas yhden miehen. Kuukausien taistelu katkeaa sekunneissa. Siinä ei ole mitään mahtipontista tai erityistä.

Yksi sydän ei enää lyö.

Laitteet piipittävät, hoitajien kengät kopisevat, eikä uneksija herää vaikka Sherlock ravistaakin. Kädet vetämässä pois, päästä irti kultaseni. Suolavesi raidoittaa poskipäät. Miksi, miksi? Mitä nyt? Hän on eksyksissä.

Sherlock kaivaa esiin puhelimen, soittaa.

*

”Lestrade.”

”...”

”Haloo? Sherlock? Onko kaikki hyvin?”

”...”

”...Minä olen tulossa.”


*

Myötätuntoisia katseita. Pitkiä minuutteja. Tuttu ääni, kädet varovasti puristamassa hartioita.

”Ainakin hän meni rauhassa.”

Sateenvarjon kopinaa muovilattialla. Sängyn pyörät rullaavat ohitse, valkoinen lakana on vedetty nukkuvien kasvojen päälle.

”Minä hoidan hautajaisjärjestelyt. Auto odottaa pihalla.”

Taas yksin. Miten ollaan yksin?

*

*

*

Tyhjää.

Who lives, who dies, who tells your story?

Ava by Auro, banneri by Ingrid

Contessa

  • ***
  • Viestejä: 711
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #1 : 02.04.2013 21:14:25 »
...;_______________________________;

MUSTA TUNTUU SILTÄ KUIN JOKU OLIS REPINY MUN SYDÄMEN PIENIKSI PALASIKSI JA SITTEN HYPPINYT SEN PÄÄLLÄ.
mun pienet vauvat.... ;___;

ei mut upeaa kuvailua ja hieno teksti! realistista ja niin edespäin, menen nyt itkemään

tumblrpoetryicons
'til the veins run red and blue

Frederica

  • ***
  • Viestejä: 1 147
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #2 : 02.04.2013 22:38:59 »
Rakastan tätä ja vihaan tämän rakastamista, koska se tekee niin kipeää. Olen lukenut sinulta tästä fandomista useita tekstejä ja rakastan tapaasi kertoa ja kuvata. Nämä tekstisi ja otteesi hahmoista ovat aivan uskomattomia. Sanat eivät riitä kuvaamaan tätä. Voin vain vaieta ja kunnioittaa. Lupaan jonain päivänä sanoa tästä jotain järkevää, juuri nyt en siihen kykene. Tässä toimii kaikki ja tämä vain vetää hiljaiseksi ja sulkee sisäänsä ja minulta loppuu happi.

Kiitos tästä.<3 Tämä on vain upea ja surullinen ja kaunis.


// edittiä :P

Yritän nyt saada sanottua vähän enemmän. Osa on asioita, joita muut ovat nostaneet esiin, mutta hehkutan sitten samoja asioita. :>

Tämän rakenne ja rytmitys toimivat järkyttävän hyvin. Tässä on tyhjiä tiloja, joihin ei kapiaa täytettä tai selitystä, vaan tarina etenee hyvin niiden kohtausten kautta, jotka näytetään. Kerronta soljuu aukottomasti eteenpäin, tässä ei herää kysymyksiä, jotka jäisivät vaille vastauksia, ja kaikki tuntuu luonnolliselta ja loogiselta.

Taudin etenemistä on kuvattu hyvin, samoin Sherlockin ja Johnin tunteita. Tilanteen painavuuden selkiytyminen Sherlockille ruokakaupassa on hieno; Sherlock ei kuitenkaan usein paneudu tunteisiin niin että ne pääsisivät noin kokonaisvaltaisiksi ja toisaalta John on jotain uutta hänen elämässään verrattuna aikaisempaan. Johnin ajatus välttää hidas haipuminen sopii hahmolle, hän on kuitenkin lääkäri ja sotilas, pahin mahdollinen potilas, koska tietää miten kaikki tulee menemään, eikä haluaisi, että Sherlock kärsii, kun hän kärsii.

Harryn ja Johnin keskustelu on uskottava, ja Johnin isovelimäinen ote tuntuu koko ajan. Sherloc soittamassa viulua keskustelun taustalla on jotenkin todella riipaisevaa, koska tilanteessa ovat läsnä Johnin elämän tärkeimmät ihmiset, ne, joista hän pitää huolta.

Sherlockin terävät kommentit hoitajalle saivat minut hymyilemään surullisesti. Sherlock ei ole tarkoituksella ikinä ilkeä ja hänen kommenttinsa tuntuvat suojamuurin rakentamiselta, mutta ovat kuitenkni niin sherlockmaisia, ettei niille voi olla hymyilemättä. Myös tuo miten Sherlock asettaa Johnin työn edelle kuvaa heidän suhdettaan todella hyvin.

Loppu on sivaltavan terävä. Mikään ei romahda, vaikka tietyssä mielessä kaikki romahtaa. Tuo Sherlockin yksinäisyys leikkaa terävänä läpi. Hän oppi olemaan Johnin kanssa, John tuli hänen elämäänsä ja karkotti yksinäisyyden, ja paluu yksinäisyyteen on pahempi kuin koskaan, koska Sherlock tietää täsmälleen mitä on menettänyt. Loppu on terävä ja oivaltava ja pohjattoman surullinen.

Tämä on kokonaisuutena vahva ja vaikuttava, aivan järkyttävän upea. :>
« Viimeksi muokattu: 06.10.2013 19:29:31 kirjoittanut Frederica »
wooooop
Ava: Ingrid

vaapukka

  • Opetuslapsi
  • ***
  • Viestejä: 222
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #3 : 03.04.2013 10:27:07 »
eeeei hitto mitä tekstiä. Loistavaa. Tosi huono idea lukee vanhempien edessä... Loistavaaa. Realistinen (kaikki sairaalatermit, dialogit ja kuvailut), koskettava (kuvailut ja dialogit jotka ei ollu itsestäänselvää herkistelyä vaan silleen u know en osaa selittää!) ja kaikessa surullisuudessaan ja ahdistavuudessaan mieltä lämmittävää luettavaa... Sinä se osaat, kiitos tästä ihanasta :--------)

Vlad

  • Sudenmorsian
  • ***
  • Viestejä: 3 447
  • Loveatar
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #4 : 03.04.2013 15:40:10 »
Gaaa! Luin tämän jo eilen, mutta en viitsinyt alkaa vielä silloin kommenttia raapustamaan, koska se on inhaa puuhaa iPadilla. Nyt oon koneella, joten kirjoitan sen kommentin nyt. :D

TYkkään tästä jollain tavalla ihan kamalan paljon. Lääketiedesanasto ja muu istuu tekstiin tosi hyvin. Jollain tavalla tämä on paras Sherlock-ficci, jonka oon ikinä lukenut. Oon lukenut samasta teemasta, aiheesta, mistä lie, muitakin ficcejä, mutta tämä on kuitenkin musta se kaikkein paras. Toki tämän on siinä mielessä samanlainen muiden tällaisten kanssa, että John on se, joka sairastuu (miksi aina John?) ja Sherlock on se, joka tuskailee kuinka toveri riutuu ja käy lähellä kuolemaa tai jopa kuolee. Toisaalta, vähän veikkaan, että tämä kuvio toimii kaikista parhaiten juuri näin päin, vaikka samalla teksteissä toistuvat samat asiat.

Tämä oli jotenkin samaan aikaan sekä hyvin kaunis, aito että riipaisevan surullinen. Ficin loppu oli melkein ylitsepääsemättömän vaikea lukea, koska ei se vaan voi loppua niin. Saat siis suuret kiitokset siitä, että onnistuit koskettamaan tekstilläsi aika voimakkaastikin ja jotenkin tykkään tekstin nimestäkin. Se on sellainen, että tuntuu viattomalta, mutta sitten kun tekstin saa luettua, niin se onkin todella karu ja pahaenteinen kaikesta tekstissä olleesta valmistautumisesta ja vihjailusta huolimatta.

Wou, kiitos hienosta tekstistä!
I love not man the less, but N A T U R E more.

私は悪魔で執事ですから。



"Always"
1946-2016

Pähkinäinen

  • Viuluholisti
  • ***
  • Viestejä: 318
  • Puu © SuklaaKissa
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #5 : 03.04.2013 18:30:33 »
En oikein tiedä, miten tätä pitäisi kommentoida, mutta haluan kiinnittää huomion pariin juttuun, joita eivät edelliset ole vielä maininneet. Älä siis odota mitään superkommenttia, tämä koostuu vain muutamasta pienestä huomiosta, ripauksesta pohdiskelua ja vielä muutamasta kehusta, sillä sinun Johnlockisi ovat aina ihania. Sinä vain jotenkin osaat kirjoittaa heistä, ja kirjoitustyylisikin on miellyttävä. Olen kateellinen, ficcaus ei ole vahvuuksiani...

Aavistin jo ensimmäisessä kappaleessa, varmaan ensimmäisestä lauseesta alkaen, mutta vähän ennen toisen kappaleen puoliväliä arvasin kunnolla, mistä on kyse. Siis mistä sairaudesta. (Paha tapa. : D) Aloin lukea tätä ikään kuin vastahakoisesti, minun taisi olla tarkoitus vain vilkaista, millaisella BBC Sherlock -ficillä on näin mielenkiintoinen nimi ja kun vielä huomasin, että tämä on sinun kirjoittamasi, niin pakkohan se oli alkaa lukea. Eikä tämä päästänyt irti, eivät sinun tekstisi ikinä päästä, eli vaikka ajattelin jossain vaiheessa, että pitäisi olla tekemässä jotain muuta, niin en voinut keskeyttää. Ajattele, mitä hallaa (ehehehe, onpa hauska vitsi) sinun tekstisi tekisivät, jos jäisin lukemaan kesken jonkun tärkeän työn! No, kai meidän pitäisi jo oppia, ettei Finissä voi vain "käväistä pikaisesti", jos yhdenkin kivan tekstin avaa.

Aina minä eksyn sivuraitelle... Mutta siis, siihenhän oli ihan syitä, miksi en voinut olla jättämättä tähän puumerkkiäni.

Esimerkiksi se, että Sherlock TV:tä katsoessa ei kommentoi sarkastisesti jokaista vuorosanaa - koska se antaa ymmärtää, että vaikka pilkkaa on vähemmän, niin ei se kuitenkaan kadonnut ole, eikä muuttunut sellaiseksi vaisuksi yritykseksi olla kuten ennenkin. Usein nimittäin teksteissä tuontyyppisissä olosuhteissa käy jompikumpi, ja pidin siitä, että tässä tuota epäuskottavuutta, voisikohan sanoa peräti klisettä ei ole.

Toinen klisevastainen kohta:
Lainaus
Turha taputella hellästi, John on sotilas, taistelija, ei mikään enkelinluinen potilas.
Koska yleensä tuollaisissa kohdissa nimenomaan "taputellaan hellästi". Mielenkiintoista, että osaat huomata tällaiset kuluneet tyypillisyydet, koska itse ainakin huomasin nämä vasta, kun törmäsin tilanteeseen, jossa niitä ei ollutkaan.

Sittenpä suurinpaan syyhyn tämän kommentin jättämiseen, koska tätä asiaa en yksinkertaisesti voi pitää itselleni.
Olet ihan selvästi tahallasi laittanut Sherlockin lukemaan 1800-luvun mehiläistarhauksesta! Koska mitäköhän se alkuperäinen Sherlock Holmes oikein tekikään eläkkeellä? Ja lisäksi 1800-luvun mehiläistarhauksesta!
Todella ovela yksityiskohta! Yllätti, ilahdutti ja pisti hymyilemään.

Lainaus
Johnin kasvot valahtavat kalpeiksi ja Sherlock pilkkoo mielessään onkologin palasiksi, huutaa tämän salaisuudet ilmoille.
Taitaa olla lempikohtani tuo jälkimmäinen lause. Jotenkin vain viehättää tuo muotoilu. Pilkkoo mielessään palasiksi... Sitä seuraava taas on hieman... runomainen, juuri sellainen, joka tuon keskimmäisen lauseen perään kuuluu, jotta kokonaisuus ei jäisi vajavaiseksi.
Tuo enkelinluinen jäi muuten vähän mietityttämään, se on niin mielenkiintoinen sana... Jos sitä alkaa pohtia, huomaa ehkä jonkun ylimääräisen mahdollisen merkityksen. Ehkä. En oikein saa itsekään selkoa omista ajatuksistani. :' D

Lainaus
Vain yksi sydän pysähtyy.

--

Yksi sydän ei enää lyö.
Tämä toisto jotenkin... vei viestin paremmin perille, kuin jos jompikumpi lauseista olisi ollut yksin. Lisäksi se palautti välissä olevan kappaleen jälkeen takaisin edeltävään kohtaan. Lainaustapani ehkä kuvaa vähän tuota äskeistä pointtia - se keskimmäinen kappale on tärkeä, mutta vain siinä välissä kertomassa tarkemmin, miten käy se, mistä nämä kaksi kohtaa kertovat. Kokonaisuus sopii yhteen. Kuten edellisessä lempikohdassani lauseiden kanssa, minusta mikään tämän kohdan kolmesta kappaleesta ei yksin riittäisi täksi eheäksi kokonaisuudeksi, jonka ne yhdessä muodostavat. Taitavaa. Sinä olet taitava. Ei tässä muuta voi sanoa.

Nurinpäin olevat irvistykset, kuolleiden kanssa ei ole helppo puhua, sen sydämen irti riipiminen, jonka olemassaolo kielletään... Nekin suosikkikohtiani. Niitä oli vielä jokunen, mutta tuossa ehkä ne listan kärkeen nousevat.

Siellä oli muuten pari virhettä, jotka huomasin. : D Älä kysy, miksi se on minusta hyvä asia, sillä en osaa selittää enkä ole ihan varma, ymmärränkö täysin itsekään. Ehkä ne jotenkin muistuttavat, ettet kuitenkaan ole täydellinen, ainoastaan ihminen, joka kirjoittaa todella hyvin. Minusta mikään ei niin hienoa, jos siinä ei ole jotain pientä säröä, joten siitäkin voi olla kyse.
Mutta siis, asiaan. Minun tietääkseeni se on "mielipalatsi", ei "mielenpalatsi". :) Korjatkaa joku, jos se olenkin minä, joka on tässä väärässä. Ja bongasin kirjoitusvirheen ekasta kappaleesta: väli puuttuu ennen sulkuja.
Lisäksi tämä:
Lainaus
”Minä olen kamalan pahoillani, Johnny”, Harry tunnustaa ja Sherlock estää itseään pyöräyttämästä silmiään.

”Olisin tullut jo aiemmin, mutta...” kuolevien kanssa ei ole helppoa jutella, lauseen loppu jää leijumaan ilmaan.
Asia ei minua häirinnyt, mutta hoksasin nyt, että kun nuo kumpikin ovat kuitenkin Harryn vuorosanoja, niin huolimatta välissä olevasta lauseesta, jossa mainitaan Sherlock, tuossa ei kuuluisi vaihtaa kappaletta, vaan seuraavan vuorosanan voisi laittaa lauseen perään. Ymmärrän kuitenkin, miksi olet tuohon välin jättänyt, ja se sopii kyllä mielestäni ihan noinkin, mutta minä nyt vain olen tällainen pilkunviilaaja, eli oli pakko mainita sitten siitäkin. : D

Kiitos Johnlockin määrän lisäämisestä Finissä. < 3

"Viimeisin uhri oli kuusitoistavuotias poika. Olemme olleet jumissa jo kaksi viikkoa ja meillä on käsissämme neljä ruumista." Onko tuossa sattumaa tai kenties alitajuinen juttu, että neljäs uhri (hyi paha numero!) on kuusitoistavuotias ja 4 x 4 = 16? Onkohan normaalia kiinnittää huomiota tällaiseen?

3, 3, 3 - 6 6 6 - Anteeksi. Ehkä tämä numeropakkomielle on sittenkin ongelma...

Oho, tulipas pitkä kommentti. Meinasi nettiyhteysongelmat hävittää yhdessä vaiheessa, onneksi olin huolissani asiasta ja siksi varovainen : D Toivottavasti ainakin oli jotain iloa tästä sepustuksestani. :D
Elämän ajattelu tekee itsetuhoiseksi.
Älä siis ajattele, vaan kuvittele.

Listaus

kia

  • ***
  • Viestejä: 14
  • I've got an idea.
    • minun blogini
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #6 : 03.04.2013 20:08:24 »
Vau, vau! Sait kyllä koukutettua mut kokonaan! Rehellisesti sanottuna alun jälkeen pahoin pelkäsin, mitä tässä tapahtuu, ja meinasin jättää kesken (ei John voi kuolla..........!eivoi!), mutta olihan se pakko lukea loppuun. Ihanaa, monipuolista tekstiä ja hyvää, realistista kuvailua... Aihe ei ollut ihan rennoimmasta päästä (muutama kyynel tuli vuodatettua loppua kohden), mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Lainaus
”Ei se ole sinun syytäsi. Tämä on vain... tekee kipeää kuulla tuollaisia uutisia.” Jos Johnin ääni särähtääkin tai jos Sherlock tarttuu hänen hihaansa pikkulapsen lailla, ei kumpikaan sano siitä sanaakaan. Taksimatka Baker Streetille on pitkä ja hiljainen. Heidän kohdatessaan rouva Hudsonin portaikossa tämä tarvitsee vain yhden silmäyksen ja apean virkkeen. Sitten hän purskahtaa itkuun, mikä ei kohenna kenenkään oloa.

sniif. :( yksi herkimmistä kohdista...
Lainaus

”Ei se mitään, tämä on aina yhtä rankkaa puolisoille”, hoitaja toteaa. Johnin pahoitteleva hymy jähmettyy hetkeksi, ja Sherlock tuntee suupielensä nykivän.

”Sherlock ei ole minun ’puolisoni’. Me emme ole naimisissa.” John mumisee ja kohottaa ylävartaloaan hoitajan pöyhiessä hänen tyynyään.

”Oi anteeksi. Mitä nimitystä te käytätte? Partneri? Miesystävä?”

Sherlock seuraa huvittuneena kuinka Johnin suu aukeaa ja sulkeutuu.

”Partneri”, Sherlock kertoo kirkkaan hymyn kanssa, ja hoitaja nyökyttelee ennen kuin poistuu huoneesta.

Hihi, ihana!<3 voin kuvitella Johnin ilmeet.....!

Mutta kiitos loistavasta tekstistä! :)
"Look at that, Mrs. Hudson. Quiet. Calm. Peaceful. Isn't it hateful?" -SH

Hallahäive

  • ***
  • Viestejä: 720
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #7 : 04.04.2013 20:53:35 »
Oh God, mistä nää kaikki kommentit ilmestyivät? <3

Contessa: Kiitos kun kommentoit! Kiva tietää, että ficci herätti tunteita...*ojentaa nenäliinan*.
 
Frederica: Kiitos ihanan tunteikkaasta kommentistasi. Mukavaa, että pidit tästä ficistä, vaikka se surullinen onkin. Olen tosi imarreltu, että tykkäät tyylistäni ja siitä miten olen käsitellyt hahmoja. Punastun kehuistasi. Kiitos paljon kommentoinnista :-*

vaapukka: Vanhempien edessä lukeminen ei ole koskaan hyvä idea... Kiva, että tuntui realistiselta, et usko millä kaikilla syöpäsivuilla pyörin tutkimusta tekemässä. Mutta siis, kiva, että tykkäsit! Kiitos kovasti kivasta kommentistasi :)

Vlad: Ui, kylläpä teit minut iloiseksi. Kiitos ihanista kehuistasi. Ja hmm, itse ainakin valitsin tällä kertaa Johnin varmaan siksi, että kun meillä nyt on Reichenbach ja Sherlockin feikkikuolema, jotka vaikuttavat niin paljon Johnin tunteisiin, niin on mielenkiintoista tutkia, mitä hieman samankaltainen juttu tekisi rakkaalle S:lle. Hineoa, että ficci onnistui koskettamaan sinua. Kiitos kun jätit kommentin!

Pähkinäinen: Taisin hymyillä kommenttisi jälkeen koko illan ja nytkin se tekee sairaan onnelliseksi. On ihana kuulla, että joku pitää noin kovasti omasta tyylistä ja uskoo, että osaan kirjoittaa poikia... itse aina välillä hermoilen sitä, kuinka OoC:ltä hahmot välillä tuntuvat omissa teksteissä. Todella saat minut punastumaan kaikilla kehuillasi ja on kiva kuulla, että olet lukenut useampiakin teksteistäni.

Arvasitpa äkkiä, mikä Johnilla on! No toisaalta, nimihän jo ohjaa siihen suuntaan, enkä yrittänyt varsinaisesti pitääkään jännistystä yllä... mutta silti ;)

Ja Sherlock ja mehiläistarhaus-kirja 1800-luvulta olivat todellakin tahallisia, hauskaa, että joku hoksasi sen yksityiskohdan <3
Täydellisestä olen kaukana, kiitos virheiden huomauttamisesta. Mielipalatsi/Mielenpalatsi jäi kyllä nyt pahasti mietityttämään... itse olen aina kuvitellut, että se on suomeksi mielen, mutta olen varmaan väärässä...hah. Hoksasin taas äsken itse pari pillkuvirhettä, mutta hyss, korjaan ne ja muut joskus kun jaksan/ehdin...

Sit vielä ne numerot, no jotain niiden kanssa silloin leikin, mutten enää tarkalleen muista miten päädyin juuri noihin. Jotain taisin kertoa tai jakaa. Ei niissä kuitenkaan suurta salakoodia ole :D

Ja no, voi että... kiitos vain kauheasti ihanasta kommentistasi, se todella ilahdutti minua. Vastaisin jotain järkevämpää, mutta olen vieläkin vain niin häkeltynyt, etten osaa <3

kia: Hauskaa, että onnistuin koukuttamaan sinut. Olen jotenkin aina yllättynyt, kun oma teksti on itkettänyt jotain, mutta öm, kiva, että herätti tunteita. Kiitos kivasta kommentistasi!

Kiitos kaikille kun kommentoitte <3
Halla
Who lives, who dies, who tells your story?

Ava by Auro, banneri by Ingrid

Sisilja

  • Valvoja
  • *****
  • Viestejä: 2 106
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #8 : 13.04.2013 17:46:39 »
Pääsen vain harvoin lukemaan ficcejä, tai sellaisia tekstejä ylipäätään, jotka saavat kyyneliin. Tämä sai. Voi itku, etten paremmin sanoisi.

Omituisinta on, ettei tämä suinkaan ole ensimmäinen lukukerta. Kolmas, luulisin. Mutta nyt keskityin, suljin kaiken muun ulkopuolelle ja elin tekstin mukana sen loppuun asti. Sherlockin loppuun ja uuteen alkuun asti. Onko se edes uusi alku? Tuskin kovin hyvä ainakaan. Hyi, ihan tärisen ja jouduin hetken pitämään kättä suun edessä, etten olisi nyyhkyttänyt ääneen.

Olet ihan mielettömän taitava kuvaamaan syviä tunnetiloja hyvin hienovaraisesti. Toiminnan ja eleiden kautta. Tässä ja Rikkinäisessä miehessä taitosi tulee erityisen hyvin esiin, koska sinä nyt vain olet omimmillasi surun ja synkistelyn parissa. Tätä oli nautinnollista lukea, eikä tekstin pituutta edes huomaa. Sitä on vain innoissaan, että tarina jatkuu ja jatkuu ja raapii uusia haavoja sydämeen.

Eniten pidän tässä siitä, että Sherlock ja John rakastavat toisiaan omalla tavallaan. Platonisesti, jos määrittely on pakollista. Sherlockin tunteiden syvyys ja toisaalta riiippuvuus Johnista, Johnin olemassaolosta näkyy siinä kuinka Sherlock tarttuu Johnin hihaan pikkulapsen lailla, mutta myös tietoisuutena kuinka John tarvitsee häntä. Enemmän kuin yksikään sarjamurhaajan uhri.

John taas. John taistelee viimeiseen asti, suvantovaiheen itsemurhasuunnittelusta huolimatta, koska Sherlock tarvitsee yhtä lailla häntä, Sherlock ei osaa enää elää yksin ja John tietää sen. Aika kauheaa.

Pidän tämän tekstin rakenteesta ja taudin etenemisen kuvaamisesta. Ensin John on ylpeä laihtumisestaan, ja jo siinä vaiheessa minulle tuli tyhjä olo vatsaan, ikään kuin myötätunnosta ja myötäelämisen tuskasta. Sitten tulee diagnoosi ja taistelu alkaa. Ja se hävitään, lopulta. Hyvä niin (kuulostaapa kamalalta!), sillä tämä teksti ei olisi voinut loppua toisella lailla, Johnin ihmeparantumiseen. Toisaalta loppu on ihan hirveä. Miten ollaan yksin? Miten tosiaan. En haluaisi välttämättä edes tietää.

Tekstissä oli silti hauskojakin yksityiskohtia, keksit ja mehiäistarhaus, partneri! ja Molly joka laittaa sivuun kuollen miehen käden, hui. Ne olivat ilahduttavia siitäkin huolimatta, että kohdat tuikkivat epätoivon seasta pakostakin himmeästi ja surun alle jääden. Itkuun purskahtava rouva Hudson ja Sherlockia suihkuun raahaava Lestrade ja Mycroft joka ottaa hoidettavakseen hautajaisjärjestelyt... hienoa että sivuhahmoihin oli kiinnitetty näin paljon huomiota! Harry varsinkin oli värikäs lisä. Mutta John jonka sydän pysähtyy ja Sherlock jonka poskia raidottavat kyyneleet ja jonka elämä on tyhjää. Tyhjää. Niin. Ne laittavat minut vaikeroimaan ja kaikki on vain niin väärinväärinväärin, mutta kun vääryys on upeasti kirjoitettua, mitä muutakaan sitä voi kuin kiittää lukuelämyksestä? Kiitos siis, valtavasti!

Psst. Ylen tekstityksissä Sherlockin mind palace oli ainakin suomennettu mielenpalatsiksi.
Kirjoittamisen riemusta

Avasta kiitos aijulle!

Funtion

  • Vieras
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #9 : 21.04.2013 10:27:53 »
Ja kuinkahan monta kertaa mä oon lukenut tän? Kokonaan en montaakaan, ehkä kaks korkeintaan, mutta pätkän tuolta pätkän sieltä, alun varmaan kolmesti. Aiemmat kommentoijat on sanoneet jo kaiken aika kattavasti, enkä nyt varmaan kuin toista niitä.

Solu solulta on otsikkona mielenkiintoinen, vaikka sen yhteyttä jäinkin sitten miettimään. Syöpä tuhoaa Johnin solu solulta, Sherlockin ja Johnin elämät muuttuu solu solulta, Sherlock jää yksin solu solulta... lol. Ja tuota... olisin kernaasti lukenut tämän parituksettomana, mutta en pystynyt koska se ei vaan ollut mahdollista. Ei vaan ollut. Siksi suhtaudunkin hieman nihkeästi tässä Sherlockiin ja sen tekemisiin, mutta Johnissa oot onnistunut, jälleen. Miten niin moni kirjoittaa Johnista niin hyvin kun se on ehkä vaikein hahmo koko sarjassa?! No, eipä auta kuin olla iloinen muiden puolesta. : D

Lakanat hänen sängyssään ovat kylmät ja hän nukkuu näkemättä unia.
En tiedä, tykkäsin tästä... kai se oli noin unet tai niiden puuttuminen.

Miten ollaan yksin?
Tää kohta vainoaa mua. Oon monta päivää miettinyt tätä ja tänään kun heräsin, ekana ajatuksena mulla oli päässä "miten ollaan yksin?" ja sitten olin et ei, ei taas sitä Hallan tekstiä, ei! :DD Kamalan hyvin rakennettu virke juuri oikeassa kohtaa, niin pelottavan vainoava... jos jotain muistan tästä tekstistä vielä kolmenkin vuoden päästä, se on tuo kohta.

Joo ei, multa ei tuu nyt enempää... nyökkäilen vain muiden sanoille. Anteeks vähän turhahko ja sisällötön kommenttini. Yritin parhaani, oikeesti! Mutta en vaan tiedä mitä sanoa tästä. Tää ei ihan saanut mua kyyneliin niin kuin joitain, mut seki vika on vaan mussa, tää ei myös säväyttänyt niin että tää ois mennyt ihon alle, jälleen vika mussa, mutta tää on jäänyt tiukasti mun mieleeni, tästä mä pidän, erityisesti siksi että tässä oli hieno juoni ja draaman kaari, osasit hienosti muuttaa alun ylilavean tyylin minimalistiseks loppua kohden, hallitset sanat ja lauseet, virkkeet, sait tuon yhden kohdan vainoamaan mua... joo, kyllä tää oli onnistunut. Kiitos tästä! : )

Ps. Mäkin tykkään enemmän mielenpalatsista, koska se tosiaan on niin niissä tekstityksissä.

skylar

  • ***
  • Viestejä: 199
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #10 : 01.05.2013 15:36:31 »
Tosi hyvä.

Sairastuva/kuoleva/muuten vain heikko John on todella kulutettu juttu tässä Fandomissa. Silti siihen ei ainakaan ihan heti pääse kyllästymään. Hahmot olivat kohdallaan, tarina toimi ja tuli oikeasti surullinen olo. Ehkä lopun "tyhjää" oli sellainen että... olisin ehkä toivonut jotain muuta tai ainakin että Sherlock olisi ikään kuin hyväksynyt pakollisen. John ei ole ainoa asia hänen elämässään. Jotenkin sait kyllä tuotua tuotakin näkökulmaa ainakin loppuun. Sherlock otti sen ajan, minkä hän tarvitsi Johnille ja kun John lopetti hengittämisen hän siirtyi taas töihin, arkeen ja rutiineihin. Hyvä.

Osaat kirjoittaa mainiosti. Hyvää jälkeä. Omaan makuuni pikkaisen liikaa angstia, mutta hyvä että vähän huumoriakin löytyi.
When the sun has set, no candle can replace it.

Hallahäive

  • ***
  • Viestejä: 720
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #11 : 13.05.2013 22:36:54 »
Vastataanpa taas viimein... :)

Susimus: Kun ekaa kertaa luin kommenttisi, tärisin. Yhä vain se saa minut onnelliseksi. Hauskaa(ok, kuulostan kauhealta kun sanon näin...), että fic herätti niin paljon tunteita, että se sai sinut itkemään. Olen imarreltu. Tätä ficciä kirjoittaessani mietin pitkään, millaisena esittäisin Johnin ja Sherlockin suhteen. Läheisenä, toki, mutta en ollut varma laittaisinko heidät kunnolla yhteen, vaiko en. Hienoa, jos tämä ratkaisu toimi. Kiva, että pidit sivuhahmojen huomioinnista, ajattelin, että kyllä Johnin sairaus vaikuttaa niin paljon muihinkin kuin Sherlockiin, että olisi ollut rikollista jättää heidät ulkopuolelle. Ja tosiaan, John oli hankala tappaa, kuten silloin marisin kun tätä kirjoitin, joten olen itsekin tyytyväinen loppuun (tai no...ymmärrät kai.) Ja... no, en tiedä mitä vastata. Kiitos kovasti kun kommentoit, ja ihanaa, että pidit tästä kaikesta "vääryydestä" huolimatta. Mun tekee mieli punastua. Kiitos <3

sensaatio: Kiitos kovasti kommentistasi! Olen vähän huono arvioimaan sitä, meneekö ficci ilman paritusta, vai olenko käyttänyt liikaa vihjailuja tms... Hauskaa, että Johnlockista huolimatta kuitenkin lueskelit ja pidit onnistuneena :) Kivaa varsinkin, että John oli mielestäsi IC. Ja hassua, että lause jäi vainoamaan...tosin myös mukavaa(susta varmaan tosi mukavaa...), sillä niin sen oli oikeastaan tarkoituskin. Kiitos kun kommentoit <3

skylar: Kiitos kommentistasi! Ficin aihe oli todella hieman klisee, joten on kiva kuulla, että tämä teksti silti pystyi vaikuttamaan tunteisiin. "Tyhjää" on kieltämättä synkkä tapa lopettaa, mutta toisaalta itse ajattelen, että toteamus liittyy aikaan juuri Johnin kuoleman jälkeen ja Sherlock voi vielä myöhemmin nousta jaloilleen. Tai sitten ei. Ajatelkoon kukin miten tahtoo ;) Kiva, että pidit angstista huolimatta. Kiitos kun kommentoit!

PS: Kiitos sensaatiolle ja Susimukselle molemmille, ajattelinkin, että mielenpalatsi se on.

<3 Halla
Who lives, who dies, who tells your story?

Ava by Auro, banneri by Ingrid

Tippi

  • ex-Hopeakettu
  • ***
  • Viestejä: 658
  • avatar ja banneri Ingridiltä
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #12 : 06.06.2014 20:07:10 »
Voi herrajumala miten upea ficci! ♥ En osaa edes sanoin kuvailla miten hieno teksti tämä on... mutta yritetään!

Jotenkin aluksi ajattelin että näääh, en minä jaksa näin pitkää ficciä lukea (laiskimus tai jotain? :D) mutta onneksi sitten tartuin tähän, tämä olikin ihanan leveä ja lavea ja tähän oli ihana uppoutua. Pidin hurjasti tekstin uskottavuudesta; en juurikaan tiedä haimasyövästä tai syövistä ylipäätään mutta minun silmissäni tämä oli oikein realistinen. Hahmotkin olivat oikein IC ja kieli, voi kieli, se oli upeaa etenkin loppupuolella! Kaikki nuo ilmaukset ja sanavalinnat... Olet oikeasti todella, todella taitava kirjoittamaan, olen ihan kateellinen.

Oli niin likellä etten pillahtanut itkuun loppua lukiessani... Se oli mielestäni upeasti toteutettu! Tykkäsin tavallaan siitä, ettei loppu ollut onnellinen, se oli jotenkin... vau.

Saatkin syystä olla ylpeä, kun sait kirjoitettua tämän ficin! Anteeksi palautteeni kömpelyys, olen ihan sekaisin vieläkin tekstistäsi, ansaitsisisit paremman kommentin. :D Joka tapauksessa, saa kirjoittaa lisää tällaista! Olet saanut meikäläisestä uuden fanin. ♥

Hallahäive

  • ***
  • Viestejä: 720
Vs: BBC!Sherlock: Solu solulta, K-11
« Vastaus #13 : 22.06.2014 13:49:17 »
Hopeakettu: Hauskaa saada kommentteja hieman vanhempiin teksteihin, saati sitten tällaisia... Apua, kiitos. Olen iloinen, että syövän kuvaus vaikutti realistiselta, taustatutkimusta tuli tehtyä ja on aina ilo jos siitä on hyötyä. Ja... kiitos kovasti kehuistasi. Olen tyytyväinen, että teksti herätti tunteita ja että vielä sanoit päälle, että olen saanut susta fanin todella lämmittää sydäntä. Olen näemmä tänään kömpelö sanojeni kanssa, mutta tiedä että kommenttisi ilahdutti tavattomasti. Kiitos siitä.
Who lives, who dies, who tells your story?

Ava by Auro, banneri by Ingrid