Kirjoittaja: Hopeakettu
Nimi: Elämänikävä
Ikäraja: S
Tyylilaji: Draama, angst, deathfic
Fandom: Tuntematon sotilas
Paritus/Hahmot: Vanhala/OC
Vastuuvapaus: Vanhala kuuluu
Väinö Linnalle, hänen perheensä ja kärttyinen harjoittelija ovat minun luomuksiani.
Haasteet: Perspektiiviä parituksiin parituksella Oma hahmo,
Fandom10 Tiivistelmä: Kuinka kävi sodasta selvinneen Vanhalan?
A/N: Mitenhän kauan olen pyöritellyt tätä päässäni, ja kuinkahan monta iltaa olen ollut aikeissa painaa tuota pirullisen pientä "Lähetä" -namikkaa mutta perääntynyt sitten viime hetkessä... :< Tämä on pisin Finissä julkaisemani ficci, joten kuulisin mieluusti, sainko pidettyä langat käsissäni vai veikö kissa koko kerän - siis kommenttia kehiin, tutut ja tuntemattomat.
ElämänikäväNojatuoli naukaisi hiljaa sillä istuvan vanhuksen hätkähtäessä ja nostaessa katseensa kaukaisuudesta. Hän jäi tuijottamaan huoneensa ovea – kuvitteliko hän vain, vai oliko joku koputtanut? Ryppyiset kasvot alkoivat levitä epäuskoiseen virneeseen mutta vakavoituivat, kun koputukset toistuivat entistä äkäisempinä, ja ennen kuin mies ehti sanoa yhtikäs mitään, ovi avautui ja huoneeseen astui pitkä nainen tarjotin mukanaan. Hän katsoi vanhusta silmiin tervehtien tätä koleasti, mutta samassa hänen katseensa liihottelikin jo pitkin huonetta. Vetreät askeleet veivät ikkunan äärelle, ja huone räjähti täyteen valoa kaihtimien vääntyessä auki. Paidanrintamukseen kiinnitetty ”Harjoittelija” – kyltti välähti iltapäivän auringossa.
Vanhuksen huone oli vaatimattoman oloinen; pieni ja yksinkertaisesti sisutettu. Oven vastapäistä seinää hallitsi sänky, jonka päälle levitetty tummanharmaa päiväpeite oli äärimmilleen pingotettu ja näytti repeävän hetkenä minä hyvänsä. Vanha matto oli askeleista kulunut, seinät ja upotetut vaatekaapit hehkuivat alastomuudessaan, ja televisio vahti heitä ääneti mustanruskean kirjahyllyn tv-tasolta. Eloa huoneeseen toivat vain samaisen hyllyn värikkäät kirjanselät ja valokuvakehyksiin vangitut hetket.
Harjoittelija silmäili kirjahyllyn sisältöä huonosti peitetyllä uteliaisuudella ennen kuin käänsi huomionsa takaisin mieheen ja urahti niin kohteliaasti kuin kykeni:
– Aika ottaa lääkkeet, herra Vanhala.
Vanhuksen pyöreät kasvot alkoivat loistaa pidätellyn naurun hytkyttäessä hänen lihavaa, ruutupaidan verhoamaa kehoaan.
– Khihihi… Ei minua tartte herroitella…
Naisen kylmä ilme viileni entisestään, mutta hän ei sanonut mitään vaan seurasi hiljaa, kun mies nieli pillerit vesilasillisen voimalla ja purjehti sitten ulos huoneesta ovi ikävästi klonksahtaen.
Naurun viimeisetkin rippeet karisivat Vanhalan suupielistä hänen jäätyään jälleen yksikseen. Hän tihrusti television vieressä tiksuttavaa pientä herätyskelloa, mutta joutui lopulta alistumaan ja kaivoi vastahakoisesti pyöreät silmälasit rintataskustaan.
Vasta vartin yli kaksi.
Eihän hän oikeastaan mitään odottanut – päivällinenkin olisi vasta viideltä eikä hänellä ollut vielä edes nälkä – mutta silti aika tuntui menevän turhan hitaasti.
Ja samalla kaikesta tuntui olevan pelkkä hujaus.
Vanhala nousi rauhallisesti tuolistaan kipeää lonkkaansa varoen ja tassutteli sulkemaan kaihtimet. Sitten hän pysähtyi kuin ohimennen sivelemään kirjahyllyn tummaa pintaa. Mies tarkasteli sitä arvioivan näköisenä, mutta todellisuudessa hänen ajatuksensa askartelivat aivan muissa asioissa kuin puun syissä, ja pian ryppyjen reunustama katse olikin siirtynyt esille asetettuihin valokuviin.
Ensimmäisenä hänen silmiinsä osui mustavalkoinen kuva varsin suloisesta parivaljakosta; etuhampaattomasta mutta sitäkin leveämmin virnuilevasta pikkupojasta ja muutaman vuoden vanhemmasta, paljon hillitymmin hymyilevästä tytöstä, jonka hiuksia koristi melkein hänen päänsä kokoinen rusetti.
Hänen lapsensa.
Joskus Vanhala näki heidät vieläkin sellaisina, vaikka kumpikin oli ylittänyt aikuisuuden kynnyksen jo aikapäiviä sitten. Sen todisti suuri, valokuvaajalla otettu värikuva hänen pojastaan, joka oli kietonut kätensä punatuin huulin muikistelevan naisen ympärille ja jonka sylissä istui hämmästyneenä kameraan tuijottava poikalapsi. Viereisissä kehyksissä hymyili mustavalkoisen valokuvan tytöksi tunnistettava nainen – tosin nyt tummia suortuvia koristi morsiushuntu rusetin sijaan.
Vanhala piti katseensa tiukasti lastensa kuvissa varoen vilkaisemastakaan neljättä otosta. Vaikka hän kuinka penkoi muistiaan, hän ei saanut lastensa nimiä päähänsä – toisaalta, eiväthän he koskaan olleetkaan olleet kovin läheisiä toisilleen. Tytär tosin soitteli kerran tai pari kuussa, kyselläkseen kuulumisia ja luvaten pistäytyä palvelukodissa kun työkiireiltään ennättäisi. Ja joka kerta Vanhala miltei rukoili lupauksen täyttyvän, mutta hänen uskonsa alkoi hiljalleen hiipua; hän oli nähnyt lapsensa viimeksi vajaat kaksi vuotta takaperin, sinä päivänä kun muutti palvelutaloon.
Puoli vuotta sen jälkeen, kun Aino kuoli.
Samassa ikävä tarttui Vanhalan kurkkuun näkymättömillä käsillään ja puristi koko ajan tiukemmin saaden tutun kosteuden pyrkimään miehen silmiin. Hän taisteli sitä vastaan kiivaasti räpytellen ja yritti jopa hihittää surun pois, mutta pakotettu virnistys suli pian irvistykseksi, ja vanhus joutui riisumaan silmälasinsa ja pyyhkimään silmäkulmiaan. Tuttu tuska puristi rintakehää lamaannuttavalla voimalla, koputteli hänen kehonsa raunioita, josko pääsisi sisään raastamaan hänen mielensä lopullisesti pirstaleiksi. Eikö se koskaan aikonut jättää häntä rauhaan?
Aino. Rakas Aino. Rakas vaimo.
Ikävän höllennettyä kuristusotettaan ja Vanhalan saatua näkökenttänsä jälleen puhtaiksi kyyneleistä hän sujautti silmälasit päähänsä ja pakotti katseensa kirjahyllyn pienimpään kuvaan. Vaikka ikävä alkoi raapia hänen sisuskalujaan, mies ei irrottanut katsettaan valokuvasta – päinvastoin, hän tuijotti sitä entistäkin intensiivisemmin, kuin etsien sen pinnasta jonkinlaista ovea päästäkseen vaimonsa vierelle.
Valokuva esitti vaaleankeltaisen puutalon edessä seisovaa vanhaa naista, jonka auki jätetty takki paljasti puolisääreen ulottuvan, siniviherruudullisen mekon. Jaloissa oli kuran kuorruttamat kumisaappaat. Ainon suu oli auennut keskeneräiseen, hänelle niin tyypilliseen nauruun - hän ei kai koskaan ollut suuttunut aviomiehelleen oikein toden teolla, huomautteli vain milloin mistäkin hymy suupielessä karehtien. Ja useammin kuin yleensä Vanhala oli napauttanut Ainolle vastauksen, joka sai tämän hymyn leviämään ja repeämään lopulta hörönauruun. Eikä Vanhala koskaan ollut kyllästynyt kuuntelemaan sitä, hän ei koskaan saanut tarpeekseen vaimonsa naurunryppyjen piristämistä kasvoista tai niistä kuivista huulista…
Vanhala havahtui ajatuksistaan märkien rantujen lisääntyessä hänen pyöreillä poskillaan. Pyyhkiessään niitä kämmenselkäänsä hän kuuli äkisti television vaimean äänen alemmasta kerroksesta – talon naisasukkaat kai katselivat taas iänikuisia saippuasarjojaan mieshahmoja arvostellen ja juonenkäänteitä siunaillen. Vanhalan teki mieli liittyä muiden seuraan, mutta hän tiesi, että siitä koituisi pelkkää turhaa mielipahaa; muut eivät oikein katsoneet hyvällä hänen yksinäistä hihittelyään, ja hän oli kuullut jo turhan monta kertaa ansaitsevansa paikan ennemminkin hullujenhuoneella kuin palvelukodissa. Mutta silti, kuunnellessaan alakerran ääniä ja herätyskellonsa loputonta tikitystä sekä katsellessaan Ainon kuvaa Vanhala halusi niin kovasti puhua ja vaihtaa ajatuksia jonkun kanssa, tuntea taas olevansa tärkeä ja toivottu… merkitä taas jotain.
Ei hän ollut vaarantanut henkeään sodassa päästäkseen odottelemaan kuolemaa keskelle hiljaista yksinäisyyttä, tullakseen unohdetuksi.